Aktuálně: 5 297 inzerátů170 983 diskuzních příspěvků17 690 uživatelů

Chřástal polní

Crex crex

Chřástal polní

Crex crex

Chřástal polní

  • Výskyt: Od západní Evropy po střední Asii
  • Délka: 22–25 cm
  • Hmotnost: 110-140 g
  • Počet vajec: 7-9 ks
  • Inkubační doba: 18-20 dnů
  • Průměr kroužku: 5,8 mm
  • Potrava: Hmyz, červi, měkkýši, semena
Chřástal polní
Kam se řadí?

Chřástal polní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Gruiformes - krátkokřídlí
  • Čeleď: Rallidae - chřástalovití
  • Rod: Crex - chřástal
Chřástal polní
Kde žije?

Chřástal polní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 15.06.2014, 20:07
5 661 2 minuty čtení

Znaky

Chřástal polní je podobný křepelce, ale o něco větší. Létá jen zřídka a je-li vyplašen, a to jen na krátké vzdálenosti. Za letu mu nohy visí dolů, nápadné jsou kaštanově hnědé křídelní krovky. V období hnízdění je samečkův krk modrošedý. Prozradí se hlasem, který zní, jako když přejíždíme sirkou přes hřeben. V hlavním období hnízdění, od začátku do poloviny června, volá sameček často po dlouhé hodiny, hlavně v noci.

Prostředí

Vlhké, ne však mokré louky, pole a jeteliště mezi křovinami, v nichž se chřástal polní zdržuje, dokud na jaře nevytvoří tráva dostatečný kryt Moderní luční hospodářství, při němž se tráva hnojí umělými hnojivý a seká se a zpracovává na siláž, se pro chřástala a pro všechny ptáky hnízdící v louce stalo osudným. Na mnoha místech stav chřástala polního bud silně poklesl, nebo pták už vymizel úplně. Tam, kde může hnízdit v obilí, je situace lepší.

Rozmnožování

Chřástali hnízdí v květnu a v červnu, na 7 až 9 vejcích sedí samička 18 až 20 dní. Hnízdo je jamka na louce, v poli nebo v křovinách vyhrabaná v zemi a vystlaná stébly. V době, kdy samička sedí na vejcích, sameček přerušuje své volání. Když je snůška úplná a samička začíná na vejcích sedět, přikrývá při každé nepřítomnosti vejce stébly. V prvních 4 dnech předkládá černým mláďatům potravu, později je jen zahřívá. Malí chřástali jsou mistry ve skrývání, později v útěku.

Všeobecně

Chřástal polní si ve svém revíru v travinách vyběhává tunelovité chodby, jimiž dovede pobíhat neuvěřitelně rychle, aniž by se nad ním pohnulo jediné stéblo.

Názvy ve světě

Chřástal polní

Anglicky: Corncrake, Finsky: Ruisrääkkä, Francouzsky: Râle des genêts, Holandsky: Kwartelkoning, Chorvatsky: Prdavac prolaznica, Islandsky: Engirella, Italsky: Re di quaglie, Maďarsky: Haris, Německy: Wachtelkönig, Norsky: åkerrikse, Polsky: Derkacz

Mohlo by vás také zajímat

Husa polníHraboš polníVrabec polníOsenice polníPolník dvojtečnýSvižník polníCvrček polníKoroptev polníKřepelka polníSkřivan polní

Foto: http://500px.com

Podělte se s námi o názor na tento text →