Aktuálně: 4 341 inzerátů183 143 diskuzních příspěvků17 858 uživatelů

Papoušek královský

Alisterus scapularis

Papoušek královský

Alisterus scapularis

Papoušek královský

  • Výskyt: východní Austrálie
  • Velikost: 44 cm
  • Kroužek: 7,5 mm
  • Počet vajec: 3 - 5
  • Inkubační doba: okolo 20 dnů
  • Cena: kolem 2000 Kč za mládě
Papoušek královský
Kam se řadí?

Papoušek královský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Alisterus - papoušek
Papoušek královský
Kde žije?

Papoušek královský

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 21.09.2013, 18:52
134 920 4 minuty čtení

Papoušek královský bývá v domácnostech často držen jako zcela ochočený mazlíček. V přírodě bývá běžně k vidění v parcích a zahradách na předměstí Austrálie.

Dává předost životu ve stromech ale spatřen může být i na zemi při sběru potravy. Nejčastěji se vyskytují v párech nebo hejnech čítajících pár kusů. Navštěvují zahrady, zalesněné plochy, parky či deštné lesy. Páry hnízdí nejčastěji v dutinách eukalyptových stromů. Jako vystýlka jim slouží hobliny vznikající při úpravě kotliny. Volně žijící papoušci královští jsou vcelku plašší, živí se ořechy, semeny, ovocem, bobulemi, nektarem a pupeny. Pokud si přejete chovat tyto ptáky potřebujete velkou voliéru nebo alespoň klec s minimálními rozměry 60x60x80 cm. Pokud ale přistoupíte k tomuto řešení musíte počítat s tím, že bude váš papoušek potřebovat dlouhodobý každodenní prolet mimo klec a i tak nebude ve 100% kondici.

Nejvíce se jim ale bude dařit v prostorné chráněné venkovní voliéře, s rozměry 1,5x5x0,7 m (VxDxŠ). Jako u většiny ptáků jim k přenocování a úkrytu poslouží nabídnutá budka. Nesnáší dlouho trvající chladné a vlhké počasí. Ve voliéře se doporučuje chov pouze jednoho páru tohoto druhu, tolerovat se však budou např. s bažanty, pap. nádhernými a eclectusy. Papoušek královský musí dostávat pestrou stravu. Běžná krmná dávka musí být obohacena o různé ovoce, luskoviny, a zeleninu. Jen tak z něj učiníte zdravého, přátelského a krásně zbarveného společníka.

Co se vůbec zbarvení týče je u obou pohlaví pozoruhodné, s mnoha sytými barvami. Samci jsou jasně červeně a oranžově zbarveni na hlavě, krku a spodní straně těla. Jejich záda a křídla jsou zelená, zadek a ocas modrý. Oči mají žluté. Končetiny s prsty jsou stejně jako u samic šedé. Zobák samiček je rovněž šedý, kdežto u samců převážně červený s černými okraji. Samice papoušků královských jsou zbarveny stejně jako samci, výjimku tvoří jejich hlava a horní strana ocasu, ty jsou tmavě zelené.

Papoušek královský pochází z východní Austrálie. První, kdo tento druh popsal byl v roce 1818 Lichtenstein. Dnes je jejich přírodní lokalita velkou měrou nahrazena zemědělskou půdou. Farmáři je tento druh považován za škůdce protože dokáže zlikvidovat velké množství obilnin na polích a ovoce v sadech. V minulosti docházelo ke křížení s papoušky horskými či nádhernými. V přírodně jsou odchovy pozorovány v červenci i lednu. Hnízdní dutiny mívají vletový otvor poměrně nízko od země.

Pro odchov v zajetí jim poskytneme budku vysokou až 2m! Jako substrát do budky použijeme dřevěné hobliny smísené s rašelinou. Samec se začne samici dvořit a harmonizující pár, připravený k hnízdění, si obsah budky upraví dle vlastních představ. Kladnou odezvou na samčí dvoření je skutečnost, že samice příjme jeho pokusy o krmení. Snůška papoušků královských čítá nejčastěji 3-5 mírně lesklých vajec. Nezřídka se stane, že některé z vajec rodiče rozbijí, může za to jejich nemotorné chování při vstupu do budky. Proto se pro tento druh doporučuje mírný sklon budky a problém s rozbíjením vajec je tím zcela vyřešen. Délka sezení na vejcích se pohybuje kolem 20 dnů, samec v tomto období navštěvuje samici v budce, ale ta přesto po celou dobu zahřívá snůšku sama. Mláďata opeří asi po 35 dnech a samec je ve voliéře doprovází a učí létat. Mláďata se do věku 6-ti měsíců podobají samičce. Po uplynutí této doby začne hlavička samců červenat. Hnízdit bychom měli nechat tento druh až po 3 letech života, přestože samice jsou pohlavně dospělé již dříve.

Názvy ve světě

Papoušek královský

Latinsky: Alisterus scapularis, Anglicky: Australian King-Parrot, Německy: Königssittich, Dánsky: Australsk Kongeparakit, Španělsky: Papagayo Australiano, Finsky: australiankuningaskaija, Francouzsky: Perruche royale, Italsky: Parrocchetto reale australiano, Japonsky: kinshoujouinko, Japonsky 2: キンショウジョウインコ, Holandsky: Australische Koningsparkiet, Norsky: Kongeparakitt, Polsky: szkarlatka królewska, Rusky: Королевский попугай, Slovensky: kráľčik červenohlavý, Švédsky: Australisk kungsparakit, Čínsky: 澳洲王鹦鹉

Mohlo by vás také zajímat

Papoušek alexandřinPapoušek CollettůvPapoušek červenobřichýPapoušek červenočapkovýPapoušek červenokřídlýPapoušek hnědýPapoušek horský (kouřový)Papoušek chocholatýPapoušek kapskýPapoušek konžský

Zdroj informací: http://www.centralpets.com

Podělte se s námi o názor na tento text →