Aktuálně: 4 352 inzerátů189 396 diskuzních příspěvků17 956 uživatelů

Papoušek chocholatý

Eunymphicus cornutus

Papoušek chocholatý

Eunymphicus cornutus

Papoušek chocholatý

  • Výskyt: Nová Kaledonie a ostrov Ouvea
  • Velikost: 32 cm
  • Hmotnost: 160 g
  • Kroužek: 5,5 mm
  • Počet vajec: 3-4 ks
  • Inkubační doba: 22 dnů
  • Potrava: Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení
  • Cena: Kolem 15 000 Kč/ks
Papoušek chocholatý
Kam se řadí?

Papoušek chocholatý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Eunymphicus - papoušek
Papoušek chocholatý
Kde žije?

Papoušek chocholatý

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 21.09.2013, 16:48
21 805 2 minuty čtení

Popis

Dospělí ptáci jsou zelení, vespodu se žlutým nádechem. Žlutozelená hlava přechází do zelených zad. Čelo a přední část temene jsou červené, červená zasahuje nad oko i za ně. Přední tváře a horní krk černé. Chocholka ze dvou pírek je černá s červenými okraji. Vnější prapory ručních letek jsou fialovomodré. Světle modrošedý zobák přechází do tmavé špičky. Duhovka oranžovočervená, nohy tmavě šedé. Mladí ptáci mají tváře šedavé a méně výrazné. Chocholka a temeno jsou černé s červenými okraji. Příuší bledě zelené, krk vzadu olivový, zobák rohovinový, duhovka hnědavá.

Výskyt

Nová Kaledonie a ostrov Ouvea v souostroví Loyalty.

Život v přírodě

Informace o jeho početnosti a rozšíření se různí. Podle některých autorů je velice vzácný a na pokraji vyhubení, podle jiných je v dešťových pralesích vcelku běžný. V každém případě doplácí na intenzivní odlesňování a rekultivace půdy, své udělá i lov a odchyt.

Papoušek chocholatý hnízdí v dutinách stromů, vejce byla nalezena v říjnu. Snůška obsahuje 2 až 4 vejce, většinou se ale odchovají jen dvě mláďata. Na hnízdě sedí pouze samice, mladí opouštějí hnízdo asi po 6 týdnech po vylíhnutí. O hnízdění i životě v přírodě je toho známo jen málo.

Chov

Do Evropy byl papoušek chocholatý dovezen v roce 1882 do londýnské zoologické zahrady. V následujících letech byl dovážen ojediněle a v zajetí byl velmi vzácný. Početnější dovoz se uskutečnil v sedmdesátých letech do Německa, kde se vzácně rozmnožuje. Dovezen už byl i k nám, je zde však velmi vzácný. Prvního odchovu docílil Francouz Cornély v roce 1886.

Potrava

Směs semen pro střední papoušky, dužnaté plody.

Názvy ve světě

Papoušek chocholatý

Latinsky: Eunymphicus cornutus, Anglicky: Horned Parakeet, Německy: Hornsittich, Dánsky: Hornparakit, Španělsky: Perico Maorí Cornudo, Finsky: töyhtöviherkaija, Francouzsky: Perruche cornue, Italsky: Parrocchetto cornuto, Japonsky: heiwainko, Japonsky 2: ヘイワインコ, Holandsky: Hoornparkiet, Norsky: Topparakitt, Polsky: modrolotka czubata, Rusky: Рогатый попугай, Slovensky: kakariki uškatý, Švédsky: Hornparakit, Čínsky: 翎冠鹦鹉

Mohlo by vás také zajímat

Papoušek alexandřinPapoušek CollettůvPapoušek červenobřichýPapoušek červenočapkovýPapoušek červenokřídlýPapoušek hnědýPapoušek horský (kouřový)Papoušek kapskýPapoušek konžskýPapoušek karmínový

Podělte se s námi o názor na tento text →