Aktuálně: 4 582 inzerátů178 167 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Papoušek červenočapkový

Purpureicephalus spurius

Papoušek červenočapkový

Purpureicephalus spurius

Papoušek červenočapkový

  • Výskyt: Austrálie (jihozápadní část)
  • Velikost: 36 cm
  • Hmotnost: 100 g
  • Kroužek: 5,5 mm
  • Počet vajec: 4 -6
  • Inkubační doba: 20 dnů, opuštění hnízda po 35 dnech
  • Potrava: směs semen pro střední papoušky + ovoce a zelenina
  • Cena: 1500-2000 Kč
Papoušek červenočapkový
Kam se řadí?

Papoušek červenočapkový

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
Papoušek červenočapkový
Kde žije?

Papoušek červenočapkový

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Vojtěch Jelínek 21.09.2013, 13:41
51 943 2 minuty čtení

Papoušek červenočapkový nebo-li červenotemenný nepatří k nejčastěji chovaným druhům. Tento papoušek je velice nesmělé povahy, hlavně v mládí. Velmi snadno se vyplaší, proto je třeba být při vstupu do voliéry obezřetný.

Popis

Samec: čelo, temeno, stehna a podocasní krovky červené. Líce a hrdlo je žluté. Hruď a břicho výrazně modrofialové. Horní část těla je žlutozelená až tmavozelená.
Samice: jsou podstatně méně výrazně zbarveny než samci. Mladí ptáci jsou zbarveny ještě matněji než samice, s ojedinělými červenými pírky na čele.

Výskyt

Papoušek červenočapkový obývá husté blahovičníkové lesy nebo alespoň krajiny s dostatečným množstvím těchto stromů. Žije v párech nebo malých skupinkách. Dlouhým zobákem sbírá pyl a nektar z květů.

Potrava

Tento papoušek v přírodě používá svůj zvláštní zobák k získávání semen eukalyptu, zvaného marri, která jsou pro ně nedomyslitelnou součástí potravy. V zajetí však přijímají běžně dostupná semena, ovoce a zeleninu. Pochutnají si také na klasech senegalského prosa. Chybět by neměli větvičky k okusu a grit nebo písek na trávení.

Chov

Papoušek červenočapkový je velmi živý a zvědavý, ale také plachý. Má velice pronikavý hlas a rád se koupe a létá. Voliéra by měla být alespoň 3m dlouhá, 1m široká a 2m vysoká. Jsou velice otužilí, ale na zimu by měli mít možnost se ukrýt před větrem a deštěm. Pokud chceme, aby nám pár zahnízdil, poskytneme mu hnízdní budku o rozměrech 30x30x50 cm s vletovým otvorem 8 cm a začneme podávat vaječnou míchanici a zelené krmení. Mladí ptáci přepeřují do dospělého šatu ve stáří jednoho roku. Pohlavně dospělá jsou mláďata v 15-18 měsících svého života. Doporučuje se, stejně jako u ostatních australských papoušků, pravidelné odčervování.

Názvy ve světě

Papoušek červenočapkový

Latinsky: Purpureicephalus spurius, Anglicky: Red-capped Parrot, Německy: Kappensittich, Dánsky: Rødisset Parakit, Španělsky: Perico Capelo, Finsky: sateenkaarikaija, Francouzsky: Perruche à tête pourpre, Italsky: Parrocchetto capirosso, Japonsky: yu-kariinko, Japonsky 2: ユアカリインコ, Holandsky: Roodkapparkiet, Norsky: Marriparakitt, Polsky: pasoglówka, Rusky: Красношапочный попугай, Slovensky: červenohlávok pestrý, Švédsky: Purpurbröstad papegoja, Čínsky: 红顶鹦鹉

Mohlo by vás také zajímat

Papoušek alexandřinPapoušek CollettůvPapoušek červenobřichýPapoušek červenokřídlýPapoušek hnědýPapoušek horský (kouřový)Papoušek chocholatýPapoušek kapskýPapoušek konžskýPapoušek karmínový

Podělte se s námi o názor na tento text →