Aktuálně: 5 055 inzerátů172 877 diskuzních příspěvků17 728 uživatelů

Papoušek alexandřin

Polytelis alexandrae

Papoušek alexandřin

Polytelis alexandrae

Papoušek alexandřin

  • Výskyt: Vnitrozemí Austrálie (suché oblasti)
  • Velikost: 45 cm
  • Hmotnost: 100 - 120 g
  • Kroužek: 5,5 mm
  • Počet vajec: 4-6 ks
  • Inkubační doba: 19 dnů; mláďata vylétávají po 35 dnech
  • Potrava: směs pro střední papoušky + ovoce, zelené krmení
  • Cena: 800 Kč přírodní zbarvení, mutace stojí více
Papoušek alexandřin
Kam se řadí?

Papoušek alexandřin

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Polytelis - papoušek
Papoušek alexandřin
Kde žije?

Papoušek alexandřin

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Vojtěch Jelínek 21.09.2013, 07:45
67 137 2 minuty čtení

Papoušek alexandřin se určitě nehodí jako domácí mazlíček, ale spíše mu prospěje voliérový chov po párech. Mají hodně pronikavý hlas a proto se před jejich pořízením raději zeptejte sousedů jestli jim křik ptáků nebude vadit.

Popis

Pro tohoto papouška jsou typické pastelové barvy. Samice se pozná podle modrošedého temene a podle světle červeného zobáku. Samečkové mají výraznější zbarvení a delší ocasní pera než samičky.

Výskyt

Papoušek alexandřin žije v suchých a teplých oblastech Austrálie. V přírodě tvoří páry nebo malá hejna.

Potrava

Papoušky krmíme směsí semen pro střední papoušky a v době hnízdění zpestřujeme potravu o zelené krmení, ovoce, zeleninu a hlavně vaječnou míchanici. Neměly by chybět větvičky k okusu a grit nebo písek na trávení.

Chov a hnízdění

Tyto papoušky chováme vždy v jednom páru. Jako každý australský papoušek by měla být voliéra alespoň 4m dlouhá 1m široká a 2m vysoká. Papoušek alexandřin rád létá a proto ho dostatečně dlouhou voliérou udržíme v dobré kondici. Rádi se zdržují na zemi a proto je dobré ptáky 2x ročně odčervovat. Nesmím zapomenout upozornit na to, že bychom měli ve voliéře umístit bidélka daleko od sebe, aby musel papoušek překonat nějakou vzdálenost z větve na větev. Tohoto papouška bych určitě nedoporučoval pro začátečníky, protože jeho chov je celkem obtížný. Hlavním problémem je nedostatečná rodičovská schopnost. Je známo, že často ničí svá vejce. Na hnízdění jim poskytneme hnízdní budku o rozměrech 25x25 cm a alespoň 60 cm vysokou s vletovým otvorem 10cm. Budku je nejlepší pověsit na chráněné místo a to nejlépe do krytého přístřešku. Po snesení vajíček na nich sedí hlavně samička a sameček jí chodí krmit do budky. Když se začnou mláďata líhnou jsou krmena oběma rodiči a po cca. 5 týdnech opouštějí budku. Mláďata plně přepeří do dospělého šatu až ve věku jednoho roku, ale nikdy to může trvat mnohem déle. Pohlavně dospělá jsou mláďata ve věku dvou let.

Mutace

Modrá, žlutá (lutino) a bílá (albino).

Názvy ve světě

Papoušek alexandřin

Latinsky: Polytelis alexandrae, Anglicky: Alexandra's Parrot, Německy: Alexandrasittich, Dánsky: Prinsesseparakit, Španělsky: Perico Princesa, Finsky: aavikkoloistokaija, Francouzsky: Perruche d'Alexandra, Italsky: Parrocchetto della regina Alessandra, Japonsky: tennyoinko, Japonsky 2: テンニョインコ, Holandsky: Prinses-van-Walesparkiet, Norsky: Prinsesseparakitt, Polsky: ksiezniczka wspaniala, Rusky: Роскошный попугай Александры, Slovensky: kráľčik modrohlavý, Švédsky: Alexandraparakit, Čínsky: 公主鹦鹉

Mohlo by vás také zajímat

Papoušek CollettůvPapoušek červenobřichýPapoušek červenočapkovýPapoušek červenokřídlýPapoušek hnědýPapoušek horský (kouřový)Papoušek chocholatýPapoušek kapskýPapoušek konžskýPapoušek karmínový

Podělte se s námi o názor na tento text →