Aktuálně: 4 504 inzerátů179 107 diskuzních příspěvků17 818 uživatelů

Papoušek hnědý

Poicephalus rueppellii

Papoušek hnědý

Poicephalus rueppellii

Papoušek hnědý

  • Výskyt: Jihozápadní Afrika
  • Velikost: 22 cm
  • Hmotnost: 116 g
  • Kroužek: 7 mm
  • Počet vajec: 2-4 ks
  • Inkubační doba: 28 dnů
  • Potrava: Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení
  • Cena: 25 000 Kč/pár
Papoušek hnědý
Kam se řadí?

Papoušek hnědý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Poicephalus - papoušek
Papoušek hnědý
Kde žije?

Papoušek hnědý

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 21.09.2013, 15:11
15 074 2 minuty čtení

Popis

Samec je hnědý, tváře jsou šedé, kostřec a spodní ocasní krovky s modrým nádechem. Spodní křídelní krovky a okraje křídel žluté. Peří na holeních žluté a oranžové. Zobák šedočerný, duhovka červená. Samice má spodní partie zad, kostřec a vrchní ocasní krovky jasně modré, spodní břicho tmavé modré. Mladí se podobají samici, kostřec je vybarvenější, naspodu jsou spíše bledí. Lemy křídel jsou nevýrazně žlutohnědé.

Výskyt

Jihozápadní Afrika (Angola, Namibie).

Život v přírodě

Papoušek hnědý žije hlavně v korunách stromů podél vod, není častý. Tvoří menší skupinky nebo létá v párech, jen na místech s nadbytkem potravy lze vidět více ptáků najednou. Živí se nejrůznějšími semeny, plody, bobulemi, výhonky i hmyzem a jeho larvami. Hnízdí v dutinách stromů obyčejně vysoko nad zemí, snáší 3-4 vejce.

Chov

Do Evropy byl papoušek hnědý dovezen zřejmě již v roce 1882, kdy byl chován v londýnské zoologické zahradě. Dnes není u chovatelů nijak běžný, neboť není tak atraktivně zbarvený jako řada jeho příbuzných. Je ovšem chován i u nás, poprvé zde byl držen v roce 1976. Chov je stejný jako u papouška senegalského.

Potrava

Hlavně směs semen pro větší papoušky, ovoce a zelenina, piškoty, větve na okusování, nezralá kukuřice a slunečnice atd.

Názvy ve světě

Papoušek hnědý

Latinsky: Poicephalus rueppellii, Anglicky: Rueppell's Parrot, Německy: Rüppellpapagei, Dánsky: Skiferpapegøje, Španělsky: Lorito de Rüppell, Finsky: angolankaija, Francouzsky: Perroquet de Rüppell, Italsky: Pappagallo di Rueppell, Japonsky: kurokumoinko, Japonsky 2: クロクモインコ, Holandsky: Rüppells Papegaai, Norsky: Ovambopapegøye, Polsky: afrykanka niebieskorzytna, Portugalsky: Papagaio de Rüppell, Rusky: Длиннокрылый попугай Рюппеля, Slovensky: papagáj žltokrídly, Švédsky: Rüppelpapegoja, Čínsky: 鲁氏鹦鹉

Mohlo by vás také zajímat

Papoušek alexandřinPapoušek CollettůvPapoušek červenobřichýPapoušek červenočapkovýPapoušek červenokřídlýPapoušek horský (kouřový)Papoušek chocholatýPapoušek kapskýPapoušek konžskýPapoušek karmínový

Podělte se s námi o názor na tento text →