Aktuálně: 4 340 inzerátů190 375 diskuzních příspěvků17 960 uživatelů

Kormorán chocholatý

Phalacrocorax aristotelis

Kormorán chocholatý

Phalacrocorax aristotelis

Kormorán chocholatý

  • Výskyt: Evropa, Afrika
  • Velikost: 76 cm
  • Hmotnost: 1750-2155 g
  • Počet vajec: 2-5 ks
  • Inkubační doba: 27-28 dnů
  • Průměr kroužku: 16 mm
  • Délka života: Až 16 let
  • Potrava: Rybáři
Kormorán chocholatý
Kam se řadí?

Kormorán chocholatý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Suliformes
  • Čeleď: Phalacrocoracidae - kormoránovití
  • Rod: Phalacrocorax - kormorán
Kormorán chocholatý
Kde žije?

Kormorán chocholatý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 20.03.2014, 19:00
3 690 2 minuty čtení

Znaky

Znatelně menší než kormorán velký, dlouhý kolem 76 cm. Staří ptáci jsou tmaví s kovovým leskem a žlutým kořenem zobáku. V týdnech hnízdění mají dopředu zakřivenou péřovou chocholku. Mladí ptáci jsou nenápadně hnědošedí. Mimo dobu hnízdění je kormorán chocholatý prakticky němý. Hlas je krákoravý.

Prostředí

Kormorán chocholatý je výlučně mořským ptákem a hnízdí od Maroka, kde v létě teplota moře dosahuje 26 stupňů až po Severní mys, kde nepřekračuje 4 stupně. Žije na skalnatých, zátokami členěných pobřežích a na přilehlých ostrovech. Mimo dobu rozmnožování je zčásti stálým, zčásti tažným ptákem a nezřídka je jej možno pozorovat i na Helgolandu.

Rozmnožování

Kormoráni chocholatí hnízdí často na úpatí ptačích hor ve skalních výklencích a výstupcích, většinou v malých skupinách. Jejich sousedy a spoluobyvateli na nejlepších místech jsou rackové tříprstí a buřňáci lední. Kormoráni hnízdí od března do května. Mají většinou tři vejce dlouhá asi 63 mm, sedí na nich 27 až 28 dnů, mláďata se osamostatňují po 6 až 8 týdnech. Při sezení se oba rodiče střídají, přičemž ten z partnerů, který nesedí, stojí často vedle hnízda. Většinou sedí samice a samec se objevuje vždy jednou dopoledne a odpoledne velmi přesně, aby samičku vystřídal při sezení. Při hnízdění leží vejce na ploutvovitých nohách. Mláďata se klubou holá a černá a brzy získávají černé prachové peří.

Potrava

Kormoráni chocholatí se stejně jako ostatní kormoráni při potápění promočí na kůži. Proto se do vody odhodlávají, jen aby rybařili a pak pečlivě suší peří, přičemž mávají křídly. Při rybaření se dovedou potápět až do hloubky 20 metrů. Živí se nejrůznějšími rybami.

Názvy ve světě

Kormorán chocholatý

Anglicky: European Shag, Finsky: Karimetso, Francouzsky: Cormoran huppé, Holandsky: Kuifallscholver, Chorvatsky: Morski vranac, Islandsky: Toppskarfur, Italsky: Marangone dal ciuffo, Maďarsky: Üstökös kárókatona, Německy: Krähenscharbe, Norsky: Toppskarv, Polsky: Kormoran czubaty, Portugalsky: Corvo-marinho-de-crista

Mohlo by vás také zajímat

Papoušek chocholatýČínský chocholatý pesKormorán velkýKormorán malýMakak chocholatýDudek chocholatý

Foto: www.gencmekan

Podělte se s námi o názor na tento text →