Aktuálně: 4 341 inzerátů183 143 diskuzních příspěvků17 858 uživatelů

Makak chocholatý

Macaca nigra

Makak chocholatý

Macaca nigra

Makak chocholatý

  • Výskyt: Jihovýchodní Asie, ostrov Sulavesi
  • Délka těla: 52-57 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 8-10 kg
Makak chocholatý
Kam se řadí?

Makak chocholatý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Haplorrhini - vyšší primáti
  • Infrařád: Simiiformes - opice
  • Falanx: Catarrhini - úzkonosí
  • Nadčeleď: Cercopithecoidea - úzkonosé opice
  • Čeleď: Cercopithecidae - kočkodanovití
  • Podčeleď: Cercopithecinae - kočkodani
  • Tribus: Papionini
  • Rod: Macaca - makak
Makak chocholatý
Kde žije?

Makak chocholatý

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
4 435 2 minuty čtení

Makak chocholatý je celý černý. Má velice krátký ocas, na čele hřeben srsti, který probíhá přes temeno, a také vysoký kostěný hřeben po každé straně nosu. Tento nenápadný obyvatel lesa vytváří velké, až stohlavé skupiny, v nichž jsou zastoupena obě pohlaví. Samci jsou dobromyslní a projevují jen málokdy agresivitu vůči ostatním.

Makak chocholatý dorůstá délky těla 52-57 centimetrů, ocas měří jen kolem 2,5 centimetrů, hmotnost se u dospělých zvířat pohybuje v rozmezí 8-10 kilogramů.

Makak chocholatý obývá jihovýchodní Asii, ostrov Sulavesi (Celebes); kde se vyskytuje v nížinných deštných pralesích, někdy i v sekundárních porostech.

Makak chocholatý je jedním z šesti druhu makaků, kteří obývají tuto oblast, přičemž každý druh má vlastní areál. Na Celebesu žijí dva příbuzné poddruhy, makak chocholatý (Macaca nigra nigra) a makak tmavý (Macaca nigra maura). Liší se od sebe jen bravou.

Makak jávský náleží do čeledi kočkodanovití. Do této skupiny zařazené opice jsou všežravci, jejich základní potravou jsou plody příležitostně doplněné o hmyz a drobné obratlovce. Najdeme zde rozličné přechodné typy s odlišným způsobem života, z různě velkou specializací. Některé přešly k pozemnímu životu v otevřené savaně a jiné zůstaly stále vázány na prales.


 

Názvy ve světě

Makak chocholatý

Anglicky: Celebes Crested Macaque, Chorvatsky: Celebeski makaki, Německy: Schopfmakak, Rumunsky: Macacul cu creastă, Slovensky: Makak chocholatý

Mohlo by vás také zajímat

Papoušek chocholatýČínský chocholatý pesKormorán chocholatýMakak jávskýMakak magotMakak lvíMakak kápovýMakak rhesusMakak tibetskýMakak vepří

Foto: http://www.waza.org

Podělte se s námi o názor na tento text →