Aktuálně: 4 314 inzerátů183 391 diskuzních příspěvků17 862 uživatelů

Makak jávský

Macaca fascicularis

Makak jávský

Macaca fascicularis

Makak jávský

  • Výskyt: Jihovýchodní Asie
  • Délka těla: 37-63 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 1,5-8 kg
Makak jávský
Kam se řadí?

Makak jávský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Haplorrhini - vyšší primáti
  • Infrařád: Simiiformes - opice
  • Falanx: Catarrhini - úzkonosí
  • Nadčeleď: Cercopithecoidea - úzkonosé opice
  • Čeleď: Cercopithecidae - kočkodanovití
  • Podčeleď: Cercopithecinae - kočkodani
  • Tribus: Papionini
  • Rod: Macaca - makak
Makak jávský
Kde žije?

Makak jávský

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
5 698 2 minuty čtení

Makak jávský, dříve nazývaný také makak obecný, má v růžovém obličeji šedobílý knír a často malou chocholku na temeni, čímž se odlišuje od ostatních makaků. Pravděpodobně je to nejběžnější primát jihovýchodní Asie kromě člověka.

Dobře tento druh šplhá a plave a tráví hodně času i na zemi, často přímo v lidských sídlech, zvláště v chrámech na Bali, kde je z náboženských důvodů chráněn. Žije v pohyblivých, velmi hlučných a škodlivých tlupách, někdy až o stovce opic. Hierarchie není tak vyvinutá jako u jiných makaků. Když se cítí ohrožen, prchá do korun stromů nebo skáče do vody A rychle plave pryč. Je to všežravá a velmi přizpůsobivá opice.

Makak jávský dosahuje délky těla 37-63 centimetrů, ocasu 36-72 centimetrů, hmotnost u dospělých jedinců značně kolísá v závislosti na pohlaví, od 1,5 až do 8 kilogramů.

Makak jávský obývá jihovýchodní Asii; kde se vyskytuje v lesích a mangrovových porostech podél řek, pobřeží nebo na březích ostrovů.

Tento druh byl kdysi loven pro potřeby lékařského výzkumu.

Makak jávský náleží do čeledi kočkodanovití. Do této skupiny zařazené opice jsou všežravci, jejich základní potravou jsou plody příležitostně doplněné o hmyz a drobné obratlovce. Najdeme zde rozličné přechodné typy s odlišným způsobem života, z různě velkou specializací. Některé přešly k pozemnímu životu v otevřené savaně a jiné zůstaly stále vázány na prales.

Názvy ve světě

Makak jávský

Anglicky: Long-tailed Macaque, Chorvatsky: Makaki rakojed, Německy: Javaneraffe, Rumunsky: Macac comun, macac cu coadă lungă, Slovensky: Makak dlhochvostý, Vietnamsky: Khỉ đuôi dài

Mohlo by vás také zajímat

Nosorožec jávskýMakak chocholatýMakak magotMakak lvíMakak kápovýMakak rhesusMakak tibetskýMakak vepří

Foto: http://birdsphotographer.com

Podělte se s námi o názor na tento text →