Aktuálně: 6 008 inzerátů162 929 diskuzních příspěvků17 582 uživatelů

Makak vepří

Macaca nemestrina

Makak vepří

Macaca nemestrina

Makak vepří

  • Výskyt: Indie
  • Délka těla: 47–75 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 4-15 kg
  • Březost: 163-173 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Plody, semena, lístky, houby a drobní živočichové
Makak vepří
Kam se řadí?

Makak vepří

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Haplorrhini - vyšší primáti
  • Infrařád: Simiiformes - opice
  • Falanx: Catarrhini - úzkonosí
  • Nadčeleď: Cercopithecoidea - úzkonosé opice
  • Čeleď: Cercopithecidae - kočkodanovití
  • Podčeleď: Cercopithecinae - kočkodani
  • Tribus: Papionini
  • Rod: Macaca - makak
Makak vepří
Kde žije?

Makak vepří

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 03.03.2015, 11:16
5 527 2 minuty čtení

Makak vepří dostal své jméno podle krátkého, málo osrstěného ocásku, který často nosí podle svého jmenovce vzhůru nebo překlopený nad hřbet. Známe tři rasy, největší žije v Malajsku, na Sumatře a na Kalímantanu. Je světle hnědý s čer­ným hřbetem a temenem hlavy. V celé Zadní Indii ži­je středně velká rasa se světle hnědým zbarvením, černým temenem a shora černým ocasem. Nejmenší a nejpestřejší rasa obývá tři ostrovy Mentawajského souostroví západně od Sumatry. Má tmavou hlavu a tmavý plášť, jdoucí až na lopatky a stehna. Přední nohy má rezavé, zadni žlutohnědé. Ocas je téměř ho­lý.

Makak vepří obývá husté pralesy a tvoří malé tlu­py čítající deset až patnáct jedinců. Pohybuje se hlavně po zemi nebo na nejnižších vétvích, při nebezpečí utíká na zem. Živí se různými plody a semeny, chutnými lístky, houbami a drobnými živočichy.

Hlavně na Sumatře jsou tito makakové odedávna cvičeni jako významní pomocníci lidí při sběru kokosových ořechů. Uvázáni na dlouhá lana šplhají do ko­run palem, kde naučeným pohybem ukroutí pomocí přední a zadní končetiny ořech a ten spadne na zem. Odchycená mláďata procházejí několikaměsíčním kursem, ve kterém se učí kroutit ořechy na atrapách upevněných na zemi. Takový vycvičený makak vepří představuje mnohdy ten největší majetek chudých domorodců.        

Mohlo by vás také zajímat

Anolis vepříMakak chocholatýMakak jávskýMakak magotMakak lvíMakak kápovýMakak rhesusMakak tibetský

Podělte se s námi o názor na tento text →