Aktuálně: 6 447 inzerátů160 718 diskuzních příspěvků17 556 uživatelů

Makak kápový

Macaca radiata

Makak kápový

Macaca radiata

Makak kápový

  • Výskyt: Jižní Indie na jih od řeky Godavari
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Všežravec
Makak kápový
Kam se řadí?

Makak kápový

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Haplorrhini - vyšší primáti
  • Infrařád: Simiiformes - opice
  • Falanx: Catarrhini - úzkonosí
  • Nadčeleď: Cercopithecoidea - úzkonosé opice
  • Čeleď: Cercopithecidae - kočkodanovití
  • Podčeleď: Cercopithecinae - kočkodani
  • Tribus: Papionini
  • Rod: Macaca - makak
Makak kápový
Kde žije?

Makak kápový

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 03.03.2015, 11:00
5 210 2 minuty čtení

Makak kápový je druh obývající jižní Indii na jih od řeky Godavari. Tento druh má poměrně holou hnědavou tvář. Makak kápový má výrazně dlouhý ocas, ten je bohatě po­rostlý srstí, srst na těle je zbarvena šedohnědě a na hlavě je rozčísnuta výraznou širokou pěšinkou

Tím se odlišuje od blízce příbuzného a vzhledem podobného makaka bandar (Macaca sinica), žijící­ho také v jižní Indii. Ten je zbarven žlutohnědě, má světlejší spodinu těla a srst na hlavě se mu rozbíhá na všechny strany, takže tvoří jakýsi oblouk, který za­sahuje až k nadočnicovým obloukům a netvoří ná­padnou pěšinku. Také makak bandar má dlouhý ocas a veli­ce dobře plave.

Oba žijí v tlupách, kde je nastolena přisná hierarchie. Kromě sbírání potravy je hlavní zábavou smečky hra, která někdy připomíná klukovskou pranici. Staří samci jsou vznětliví a snesou vedle sebe jen samice a mláďata. Dorůstající samci jsou s nimi v neustálé při a po určité době jim nezbývá nic jiného, než tlupu opustit a za­ložit si svou vlastní.

V České republice je makak kápový chován kromě několika zoologických zahrad (například ZOO v Ústí nad Labem), i u pár soukromých chovatelů. Většinou se u zvířat chovaných v zajetí jedná o jedince umělé dokrmené.

Názvy ve světě

Makak kápový

Anglicky: Bonnet Macaque, Německy: Indische Hutaffe, Polsky: Makak indyjski, Slovensky: Makak bonet

Mohlo by vás také zajímat

Makak chocholatýMakak jávskýMakak magotMakak lvíMakak rhesusMakak tibetskýMakak vepří

Podělte se s námi o názor na tento text →