Aktuálně: 4 388 inzerátů184 676 diskuzních příspěvků17 883 uživatelů

Nosorožec jávský

Rhinoceros sondaicus

Nosorožec jávský

Rhinoceros sondaicus

Nosorožec jávský

  • Výskyt: Jihovýchodní Asie
  • Délka těla: 3-3,5 m
  • Hmotnost: 1,4-2 t
  • Březost: 16 měsíců
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Délka života: 30-45 let
  • Potrava: Listy a výhonky bambusu
Nosorožec jávský
Kam se řadí?

Nosorožec jávský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Perissodactyla - lichokopytníci
  • Podřád: Ceratomorpha
  • Čeleď: Rhinocerotidae - nosorožcovití
  • Rod: Rhinoceros - nosorožec
Nosorožec jávský
Kde žije?

Nosorožec jávský

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 16.02.2014, 19:00
8 793 2 minuty čtení

Převážně bez srsti, jen na uších a na špičce ocase jsou štětiny. Nosorožec jávský má jediný roh. Je to pravděpodobně nejvzácnější velký savec na světě. Živí se listy a výhonky bambusu, vytrhává stromky a zdupává vegetaci.

Nosorožec jávský dosahuje délky těla 3-3,5 metru, délky ocasu 70 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 1,4-2 tuny.

Domovinou tohoto druhu je jihovýchodní Asie; ve které nosorožec jávský obývá tropické lesy, bažiny a bambusové houštiny.

Nosorožec jávský byl považován za vyhynulého. Nyní žije asi 60 kusů ve Vietnamu a na Jávě.

Nosorožci jsou poměrně častými chovanci zoologických zahrad. Nejvíce se chová nosorožec dvourohý a nosorožec tuponosý jižní. Chovají se ve speciálních pavilonech, které je nutné vytápět na 20-25 °C. Afričtí nosorožci se dobře přizpůsobí našemu podnebí a lze je vypouštět ven i za chladnějšího počasí. Chovají se jednotlivě nebo v párech. Nosorožci tuponosí a nosorožci indičtí se někdy chovají v menších skupinách. Dříve docházelo k rozmnožování všech druhů velmi zřídka. Dnes se daří všechny druhy množit.

Základním předpokladem je velký výběh, kde se v době říje spojují. Před pářením provozují divoké hry, které v menším prostoru mohou skončit i smrtí jednoho ze zvířat. Krmí se trávou, senem, dostávají větve, listí, granulovaná krmiva, ovoce a zeleninu. Potrava se podává kvalitní a pečlivě očištěná.
 

Názvy ve světě

Nosorožec jávský

Anglicky: Javan Rhinoceros, Francouzsky: Rhinocéros de Java, Chorvatsky: Javanski nosorog, Italsky: Rinoceronte di Giava, Německy: Java-Nashorn, Slovensky: Nosorožec jávsky

Mohlo by vás také zajímat

Nosorožec dvourohýNosorožec sumaterskýNosorožec indickýNosorožec tuponosýMakak jávský

Foto: http://www.wonders-world.com

Podělte se s námi o názor na tento text →