Aktuálně: 4 383 inzerátů184 533 diskuzních příspěvků17 882 uživatelů

Nosorožec tuponosý

Ceratotherium simum

Nosorožec tuponosý

Ceratotherium simum

Nosorožec tuponosý

  • Výskyt: Afrika
  • Délka těla: 3,7-4,2 m
  • Hmotnost: 1,4-3,6 t
  • Březost: 480 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Tráva
Nosorožec tuponosý
Kam se řadí?

Nosorožec tuponosý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Perissodactyla - lichokopytníci
  • Podřád: Ceratomorpha
  • Čeleď: Rhinocerotidae - nosorožcovití
  • Rod: Ceratotherium - nosorožec
Nosorožec tuponosý
Kde žije?

Nosorožec tuponosý

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 26.01.2014, 19:00
10 437 2 minuty čtení

Tento nosorožec patří k největším suchozemským savcům, předčí ho jen sloni. Původně zřejmě obýval všechny africké savany, ale v minulém století došlo přes všechny snahy o ochranu k prudkému poklesu stavů. Dnes je nosorožec tuponosý chován úspěšně v zajetí a v rezervacích. Běžně se mu říká nosorožec bílý.

Nosorožec tuponosý má tlustou šedou kůži s nečetnými záhyby, zejména v místě, kde se přední nohy připojují k trupu. Spásá trávu, a proto má široký a tvrdý horní pysk, který ji odstřihuje těsně při zemi. Jeho tlama je mimořádně široká. Samci váží kolem pěti tun, tedy více než samice, a mají na hřbetě výrazný hrb. Jejich větší roh dosahuje délky až 1,3 metru. Tito nosorožci jsou mírní a společenští, žijí v malých stádech, složených ze samic s mláďaty a až sedmi nedospělých kusů. Dospělí samci žijí samotářsky a hájí své území o rozloze asi 1 km2, přitom svádějí rituální souboje za použití rohů.

Ovšem jenom dominantní samec se může pářit na svém území a mívá několik úspěšných pokusů.

Nosorožec tuponosý dosahuje délky těla 3,7-4,2 metru, ocasu 80 centimetrů až jeden metr, hmotnost se pohybuje v rozmezí 1,4-3,6 tun.

Dvě oddělené populace, jedna v severovýchodní a druhá v jižní Africe; na severovýchodě obývá nosorožec tuponosý řídké savanové lesy, na jihu suchou savanu.

Díky důsledné ochraně se v současnosti populace jižní formy nosorožců tuponosých (Ceratotherium simum simum) zvýšila na 8 500 kusů, takže dnes je nejpočetnější.

Severní populace (Ceratotherium simum cottoni) je kriticky ohrožena a má nyní patrně pouze 3 jedince. Ochránci se snaží bránit zvířata tím, že jim odřezávají rohy, lákadlo pro pytláky.

Názvy ve světě

Nosorožec tuponosý

Anglicky: White Rhinoceros, Francouzsky: Rhinocéros Blanc, Chorvatsky: Bijeli nosorog, Italsky: Rinoceronte bianco, Maďarsky: Szélesszájú orrszarvú, Německy: Breitmaulnashorn, Rumunsky: Rinocer alb, Rusky: Белый носорог, Slovensky: Nosorožec tuponosý, Swahilsky: Kifaru ya majani

Mohlo by vás také zajímat

Nosorožec dvourohýNosorožec sumaterskýNosorožec jávskýNosorožec indickýVorvaň obrovský neboli tuponosý

Foto: http://cghub.com

Podělte se s námi o názor na tento text →