Aktuálně: 4 330 inzerátů190 125 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Nosorožec indický

Rhinoceros unicornis

Nosorožec indický

Rhinoceros unicornis

Nosorožec indický

  • Výskyt: Indie, údolí Brahmaputry
  • Délka těla: 3,1-4,2 m
  • Hmotnost: 1,6-2,2 t
  • Březost: 15-16 měsíců
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Tráva, listy, větvičky
Nosorožec indický
Kam se řadí?

Nosorožec indický

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Perissodactyla - lichokopytníci
  • Podřád: Ceratomorpha
  • Čeleď: Rhinocerotidae - nosorožcovití
  • Rod: Rhinoceros - nosorožec
Nosorožec indický
Kde žije?

Nosorožec indický

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 25.05.2014, 19:00
7 878 2 minuty čtení

Holá kůže má po stranách hrbolky a hluboké záhyby, které oddělují kožené pláty, podobné pancíři. Růžová kůže v záhybech přitahuje parazity, které vybírají volavky a klubáci. Nosorožec indický má jediný roh. Pase se v noci a za soumraku.

Délky těla dosahuje nosorožec indický 3,1-4,2 metru, délky ocasu 60 až 80 centimetrů, hmotnost kolísá mezi 1,6 až 2,2 tuny.

Nosorožec indický obývá Indii, údolí Brahmaputry; obývá travnaté plochy a bažiny.

Nosorožci jsou poměrně častými chovanci zoologických zahrad. Nejvíce se chová nosorožec dvourohý a nosorožec tuponosý jižní. Chovají se ve speciálních pavilonech, které je nutné vytápět na 20-25 °C. Afričtí nosorožci se dobře přizpůsobí našemu podnebí a lze je vypouštět ven i za chladnějšího počasí. Chovají se jednotlivě nebo v párech. Nosorožci tuponosí a nosorožci indičtí se někdy chovají v menších skupinách. Dříve docházelo k rozmnožování všech druhů velmi zřídka. Dnes se daří všechny druhy množit.

Základním předpokladem je velký výběh, kde se v době říje spojují. Před pářením provozují divoké hry, které v menším prostoru mohou skončit i smrtí jednoho ze zvířat. Krmí se trávou, senem, dostávají větve, listí, granulovaná krmiva, ovoce a zeleninu. Potrava se podává kvalitní a pečlivě očištěná.
 

Názvy ve světě

Nosorožec indický

Anglicky: Indian Rhinoceros, Francouzsky: Rhinocéros Unicorne De L'Inde, Chorvatsky: Veliki indijski nosorog, Italsky: Rinoceronte indiano, Německy: Panzernashorn

Mohlo by vás také zajímat

Indický běžecBuvol indický - ArniSambar indickýKančil indickýAxis indickýNosorožec dvourohýNosorožec sumaterskýNosorožec jávskýNosorožec tuponosýDugong indický

Foto: http://www.rhinoresourcecenter.com

Podělte se s námi o názor na tento text →