Aktuálně: 4 458 inzerátů179 399 diskuzních příspěvků17 822 uživatelů

Kančil indický

Moschiola indica

Kančil indický

Moschiola indica

Kančil indický

  • Výskyt: Indie a Srí Lanka
  • Délka: 50-70 cm
  • Hmotnost: 2-5 kg
  • Březost: 4-8 měsíců
  • Počet mláďat: 1-2 ks
  • Délka života: Kolem 12 let
  • Potrava: Zelené části rostlin, ořechy a semeny
Kančil indický
Kam se řadí?

Kančil indický

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Tragulina
  • Nadčeleď: Traguloidea
  • Čeleď: Tragulidae - kančilovití
  • Rod: Moschiola - kančil
Kančil indický
Kde žije?

Kančil indický

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 14:00
4 358 2 minuty čtení

Kančilové mají čtyři plně vyvinuté prsty na nohou, kdežto praví jeleni mají paspárky zakrnělé, nedotýkající se pudy. Kančil indický má skvrnitý hřbet a bílé pruhy na krku a bocích. Nemá paroží, ale samci používají v soubojích tenké tesáčky, vyrůstající z horní čelisti a vyčnívající z tlamy.

Kančil indický dosahuje délky těla 50-70 centimetrů, délky ocasu 2-10 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 2-5 kilogramů.

Kančil indický obývá jižní Indii a Srí Lanku; konkrétně tropické deštné lesy, zvláště na skalnatém podkladu do výše 700 metrů nad mořem. Všichni kančilové jsou býložraví, živí se především zelenými částmi rostlin, ořechy a semeny, ale vyhrabávají také kořeny a hlízy. Trus v podobě drobných bobků odkládají na jedno místo, tzv. "záchodek".

Kančilové se rozmnožují po celý rok, nemají pevnou dobu říje. Délka březosti se pohybuje od 4 do 8 měsíců, nejdelší je u kančila vodního, který se rozmnožuje jednou ročně, asijské druhy většinou dvakrát ročně. Samice má čtyři struky, rodí však pouze 1-2 mláďata, která kojí asi 3 měsíce. Mláďata rychle rostou a dospívají již ve věku půl roku. Mohou se dožít až 12 let.

Slovo kančil je malajského původu. Nemá tedy nic společného s kancem (jak se někdy mylně soudí, snad kvůli výrazným špičákům). Sinhálský název kančila meminna znamená v překladu "myší jelen". Toto slovo bylo použito ve vědeckém názvu kančla indického (Moschila meminna) a jeho překladem vzniklo anglické jméno kančila mouse deer. Kančil je v jihovýchodní Asii velmi populární tvor. Hraje důležitou roli v malajských a jávských bajkách, kde je symbolem chytrosti a mazanosti, podobně jako v Ezopových bajkách liška.
 

Názvy ve světě

Kančil indický

Anglicky: Indian Spotted Chevrotain, Německy: Indien-Kantschil, Slovensky: Tragul indický

Mohlo by vás také zajímat

Indický běžecBuvol indický - ArniSambar indickýAxis indickýNosorožec indickýDugong indickýSlon indickýBuvol indickýGaviál indickýHolub Indický pávik

Foto: http://www.thehindu.com

Podělte se s námi o názor na tento text →