Aktuálně: 4 361 inzerátů188 674 diskuzních příspěvků17 945 uživatelů

Sambar indický

Rusa unicolor

Sambar indický

Rusa unicolor

Sambar indický

  • Výskyt: Asie, Austrálie
  • Délka těla: 1,6-2,5 m
  • Hmotnost: 110-310 kg
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Byliny, okusuje stromy a keře
Sambar indický
Kam se řadí?

Sambar indický

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Pecora
  • Čeleď: Cervidae - jelenovití
  • Podčeleď: Cervinae - jeleni
  • Tribus: Cervini - vlastní jeleni
  • Rod: Rusa - sambar
Sambar indický
Kde žije?

Sambar indický

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 16.12.2014, 06:00
3 186 2 minuty čtení

Sambar indický je zpravidla jednobarevně hnědý, někdy s rezavým nádechem na bradě, vnitřní straně končetin a naspodu ocasu s černou špičkou. Samec má hustou hřívu, zvlášť nápadnou v době říje. V této době mají samci lysé plochy po stranách krku a značkují podklad, válí se v bahně a strhávají kůru stromů. Sambaři se pasou v noci na nejrůznějším rostlinstvu a jsou samotáři, jenom laně zůstávají s mláďaty.

Sambar indický dosahuje délky těla 1,6-2,5 metru, délky ocasu 15-30 centimetrů, hmotnost kolísá v rozmezí 110-310 kilogramů.

První tři druhy jsou domovem na ostrovech jihovýchodní Asie, sambar indický je rozšířen od indického subkontinentu na východ do Zadní Indie a jižní Číny a na jih až na Sumatru a Borneo. Sambar indický je stádové zvíře. Samci žijí samostatně, samice se shlukují do menších či větších skupin. Potravu si sambar indický příliš nevybírá, pase se na široké škále stromů, keřů i bylin. Je aktivní především za soumraku a v noci.

Sambar indický je oblíbenou kořistí tygrů a asijských lvů. Levharti a dhoulové útočí většinou spíše na mladé a nemocné kusy.

Sambar je rod jelenovitých přežvýkavců, jehož zástupci jsou rozšířeni v jižní a jihovýchodní Asii. Byli importováni i do Austrálie, na Nový Zéland a dokonce do Ameriky.

Názvy ve světě

Sambar indický

Anglicky: Sambar Deer, Chorvatsky: Jelen sambar, Německy: Sambar

Mohlo by vás také zajímat

Indický běžecBuvol indický - ArniKančil indickýAxis indickýNosorožec indickýDugong indickýSlon indickýBuvol indickýGaviál indickýHolub Indický pávik

Foto: http://www.zoochat.com

Podělte se s námi o názor na tento text →