Aktuálně: 4 520 inzerátů178 387 diskuzních příspěvků17 809 uživatelů

Buvol indický

Bubalus arnee f. bubalis

Buvol indický

Bubalus arnee f. bubalis

Buvol indický

  • Výskyt: Indie, jihovýchodní Asie
  • Délka těla: 220-300 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 600-1000 kg
  • Březost: 300-340 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Tráva a výhonky křovin
Buvol indický
Kam se řadí?

Buvol indický

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Pecora
  • Čeleď: Bovidae - turovití
  • Podčeleď: Bovinae - tuři
  • Tribus: Bovini
  • Podtribus: Bubalina
  • Rod: Bubalus - buvol
Buvol indický
Kde žije?

Buvol indický

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
6 670 3 minuty čtení

Charakteristika

Délka těla 220 až 300 cm, ocas 60-100 cm, výška v kohoutku až 180 cm hmotnost 600-1000 kg. Stavba těla velmi mohutná, s pevnýma nohama a širokými kopyty. Dobře vyvinuta je partie plecí. Býci mají mohutné rohy, které téměř leží vodorovně a zahýbají se srpovitě dozadu. Lebka není nijak vyklenutá, čímž se buvol liší od příbuzného pabuvola kaferského. I buvolí krávy mají rohy, i když menší než samci. Rekordní rozpětí rohu buvola indického je kolem 2 m.

Na řezu je roh trojhranný s vystupujícími příčnými ztlustlinami na horním okraji. Tělo je pokryto jen řídkou lesklou srstí, která neposkytuje tepelnou ochranu. Proto mohou buvoli indičtí přezimovat v přírodě jen v teplejších klimatických pásmech jižní Evropy. Široká a silně roztažitelná kopyta jsou vhodná pro brodění v bažinách a mokřinách, které patří k nejdůležitějším součástem buvolího biotopu.

Výskyt

Původní životní prostor buvola leží v Indii a jihovýchodní Asii. Odtud se dostala ochočená zvířata už v historické době do jihovýchodní Evropy, takže je nanejvýš sporné, zda zvířata nyní žijící v Itálii, Řecku a Jugoslávii pocházejí skutečně z divoké formy buvola. Vzhledem k tomu, že buvoli mohou být nebezpeční i člověku, byli tito, pravděpodobně zdivočelí polodivocí jedinci ve volné přírodě téměř vystříleni. Požadavky na životní prostředí se u těchto buvolů nikterak nezměnily. Dávají přednost bažinatým oblastem s bohatou vegetací v subtropických nížinách, kde si mohou své mohutné tělo ochlazovat válením ve vodě.

Způsob života

Buvol indický žije pospolitě ve stádech různé velikosti. U polodivokých a divokých jedinců jsou stáda malá (mezi 10 a 20 kusy), kde se jednotliví členové navzájem znají. Byla však pozorována i stáda několika set kusů. Jádro stáda tvoří krávy s telaty z téhož nebo minulého roku, které se sdružují volně s dalšími kravami. Po většinu roku je stádo drženo pohromadě vedoucím zvířetem, které ostatní v případě nebezpečí chrání. Takový býk se stále drží v blízkosti stáda a odhání i jiné býky, kteří se k stádu přibližují. Při vážném nebezpečí se shluknou dospělá zvířata do bojového útvaru, který proti nepříteli zaútočí.

I během útěku zůstávají mladá zvířata uvnitř stáda a pod maximální ochranou starších. Toto chování je zřejmě ochranou proti Ivům, poněvadž jiné šelmy mohou buvola těžko ohrozit.

Potrava

Především vodní a litorální rostliny, tráva a výhonky křovin na březích.

Rozmnožování

Není nikterak vázáno na roční období. Březost trvá 300-340 dní, narozené telátko má rezavě hnědou srst a bývá kojeno celých devět měsíců. Pohlavně dozrává ve dvou letech.

Názvy ve světě

Buvol indický

Anglicky: Domestic Water Buffalo, Německy: Hauswasserbüffel, Rumunsky: Bivol indian

Mohlo by vás také zajímat

Indický běžecBuvolec stepníBuvolec modrýBuvolec pestrýBuvol africkýBuvol indický - ArniSambar indickýKančil indickýAxis indickýNosorožec indický

Foto: https://www.flickr.com/

Podělte se s námi o názor na tento text →