Aktuálně: 4 520 inzerátů178 386 diskuzních příspěvků17 809 uživatelů

Buvol africký

Syncerus caffer

Buvol africký

Syncerus caffer

Buvol africký

  • Výskyt: Západní, střední a východní Afrika
  • Délka těla: 1,7-3,4 m
  • Hmotnost: 680-1250 kg
  • Březost: 340 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Tráva
Buvol africký
Kam se řadí?

Buvol africký

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Pecora
  • Čeleď: Bovidae - turovití
  • Podčeleď: Bovinae - tuři
  • Tribus: Bovini
  • Podtribus: Bubalina
  • Rod: Syncerus - buvol
Buvol africký
Kde žije?

Buvol africký

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 15.04.2014, 09:00
7 792 2 minuty čtení

Buvol africký je jediný tur, který obývá Afriku (kromě zdomácnělého skotu). Žijí v savaně, často až 15 kilometrů od vody. Samec je mnohem větší než samice a má mohutné rohy, které se na čele stýkají a vytvářejí rozšířený štít. Má také tlustší krk, veliký hrb na kohoutku a třásně na uších a na krčním laloku. Celé tělo je dobře osrstěné. Je to neklidné, snadno vydrážditelné zvíře, aktivní hlavně v noci a stěhující se z místa na místo. Tam, kde má buvol africký dostatek potravy, vytváří stáda až o 2 000 kusech.

V době sucha se stádo rozpadá na menší skupinky, krávy s telaty žijí osaměle, mladí samci vytvářejí vlastní skupiny, dospělí samci jsou samotáři. Tvoří tři velikostně a barevně odlišné poddruhy.

Délky těla dosahuje buvol africký od 1,7 až do 3,4 metru, délka ocasu je pak 75 centimetrů-1,1 metru, hmotnost se i v závislosti na pohlaví pohybuje v rozmezí 680-1250 kilogramů.

Ve volné přírodě obývá buvol africký západní, střední a východní Afriku; konkrétně lesy, savany, bažiny a stepi v horách.

Rozmnožování je vázáno na cykly období sucha a dešťů. Kráva je březí 340 dní, tele přichází na svět po období deštů, kdy je hojnost potravy. Po pěti až 15 měsících je odstaveno, s matkou zůstává až dva roky.

Jsou to silná a rychlá zvířata, dokážou běžet rychlostí až 55 km/h a útočícímu predátorovi se urputně brání. Jediným přirozeným nepřítelem dospělého buvola je lev, telata někdy padnou za oběť hyenám.

Názvy ve světě

Buvol africký

Amaharsky: Gosh, Anglicky: African Buffalo, Francouzsky: Buffle d'Afrique, Holandsky: Kafferbuffel, Chorvatsky: Afrički bivol, Italsky: Bufalo cafro, Německy: Afrikanische Büffel, Polsky: Bawół afrykański, Rusky: Африканский буйвол, Slovensky: Byvol africký, Swahilsky: Nyati, Španělsky: Búfalo cafre

Mohlo by vás také zajímat

Vejcožrout africkýGekončík africkýChameleon africkýBuvolec stepníBuvolec modrýBuvolec pestrýBuvol indický - ArniŠtětkoun africkýOsel africkýSlon africký

Foto: http://www.wildlife-pictures-online.com

Podělte se s námi o názor na tento text →