Aktuálně: 4 433 inzerátů179 736 diskuzních příspěvků17 824 uživatelů

Osel africký

Equus asinus

Osel africký

Equus asinus

Osel africký

  • Výskyt: Severní a východní Afrika
  • Délka těla: 1,9-2,3 cm
  • Hmotnost: 200-230 kg
  • Březost: 380 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Traviny
Osel africký
Kam se řadí?

Osel africký

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Perissodactyla - lichokopytníci
  • Podřád: Hippomorpha
  • Čeleď: Equidae - koňovití
  • Rod: Equus - kůň
  • Podrod: Asinus - osel
Osel africký
Kde žije?

Osel africký

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 11.02.2014, 19:00
9 305 2 minuty čtení

Typické zbarvení je šedé s proměnlivými příčnými pruhy na nohou. V létě bývá osel africký krémově šedý, v zimě ocelově šedý.

Přežívá ve skalnatých pouštích, kde teplota půdy dosahuje 50 °C a je tomuto prostředí dobře přizpůsoben. Úzká kopyta mu zajišťují jistý krok i v rychlosti a pomáhají šplhat na skály.

Osel africký spásá prakticky jakékoli rostliny od travin až po trnité akácie a dokáže přežít několik dní bez vody. Žije ve volných stádech. Tvoří dva poddruhy, núbijský a somálský. Oslové jsou společenskými zvířaty, která žijí ve stádech čítajících 2 až 30 jedinců. Vůdcem je ve stádu vždy samec.

Osel africký dosahuje délky těla 1,9-2,3 metru, délky ocasu 40-45 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 200-230 kilogramů.

Domovinou je tento druh v severní a východní Africe.

Oslové patří mezi lichokopytníky. Stavbou těla se oslové podobají primitivním druhům koní. Mají poněkud kratší nohy a větší hlavu, osel africký pak představuje „typického“ osla s dlouhýma ušima. Hřebec měří v kohoutku kolem 122 cm, klisna přibližně 115 cm. Všechny druhy oslů mají na hřbetě úhoří pruh, časté je také tmavé zebrování končetin. Asijské druhy oslů, osel asijský a kiang, se více podobají koni a bývají označováni také jako poloosli.

Názvy ve světě

Osel africký

Anglicky: African Ass, Bretonsky: Azen, Italsky: Asino africano, Německy: Afrikanischer Esel, Polsky: Osioł afrykański, Rumunsky: Măgarul african, Slovensky: Somár africký

Mohlo by vás také zajímat

Rosela adelaidskáRosela černohlaváRosela pennantovaRosela pestráRosela slámožlutáRosela žlutobřicháRosela žlutohlaváRosela žlutolícíVejcožrout africkýGekončík africký

Foto: http://www.zoochat.com

Podělte se s námi o názor na tento text →