Aktuálně: 4 426 inzerátů179 675 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Lachtan jihoafrický

Arctocephalus pusillus

Lachtan jihoafrický

Arctocephalus pusillus

Lachtan jihoafrický

  • Výskyt: Jižní Afrika, Austrálie
  • Délka: 1,4-2,3 m
  • Hmotnost: 100-360 kg
  • Březost: 51 týdnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Délka života: Až 30 let
Lachtan jihoafrický
Kam se řadí?

Lachtan jihoafrický

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Phocoidea - ploutvonožci
  • Čeleď: Otariidae - lachtanovití
  • Rod: Arctocephalus - lachtan
Lachtan jihoafrický
Kde žije?

Lachtan jihoafrický

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 16.07.2014, 08:00
5 797 2 minuty čtení

Existují dva příbuzné poddruhy, jeden z nich žije v Jižní Africe a druhý v Austrálii. Jihoafrický je tmavě šedohnědý a potápí se mnohem hlouběji než jeho australský příbuzný. Samci bojují o území ještě dříve, než připlují samice, a ty si volí také vlastní území, kde porodí mládě. Matky je asi týden kojí, aniž by samy přijímaly potravu. Mláďata se potom zdržují ve skupinách u tůněk, zatímco matky odplouvají na několik dní na moře, aby se nakrmily.

Lachtan jihoafrický dosahuje délky těla 1,4-2,3 metru, hmotnost kolísá od 100 až do 360 kilogramů.

Domovinou tohoto druhu je Jižní Afrika, také severovýchodní Austrálie, Tasmánie a ostrůvky v Bassově průlivu; lachtan jihoafrický obývá pobřežní linie i otevřený oceán.

V Namibii je povolen lov těchto lachtanů, každoročně určitý počet, kdežto v Austrálii je zakázán od roku 1975.

Doba páření připadá na listopad a prosinec. Rodí jedno mládě a samice je březí 51 týdnů. Oplodněné vajíčko se z toho asi 4 měsíce nevyvíjí. Mládě bývá obvykle pouze jedno. Samice ho kojí přibližně rok. Nemůže do vody, protože jeho srst nemá ochranu a utopilo by se. Toto období trvá asi dva měsíce. V době rozmnožování se vyskytují na souši. Když jsou malí lachtani schopní plavat, na souš se vrací zřídka. Na rozdíl od tuleňovitých mají lachtanovití uši a rozdělenou ploutev.

Názvy ve světě

Lachtan jihoafrický

Anglicky: South African Fur Seal, Rumunsky: Ursul de mare sudic

Mohlo by vás také zajímat

Lachtan medvědíLachtan hřívnatýLachtan novozélandskýLachtan tmavýDikobraz jihoafrickýNoháč jihoafrický

Foto: http://www.h2opictures.com

Podělte se s námi o názor na tento text →