Aktuálně: 4 521 inzerátů178 389 diskuzních příspěvků17 809 uživatelů

Lachtan novozélandský

Phocarctos hookeri

Lachtan novozélandský

Phocarctos hookeri

Lachtan novozélandský

  • Výskyt: Ostrovy na jih od Nového Zélandu
  • Délka: 2-3,3 m
  • Hmotnost: 300-450 kg
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Délka života: Až 23 let
Lachtan novozélandský
Kam se řadí?

Lachtan novozélandský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Phocoidea - ploutvonožci
  • Čeleď: Otariidae - lachtanovití
  • Rod: Phocarctos - lachtan
Lachtan novozélandský
Kde žije?

Lachtan novozélandský

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 16.07.2014, 08:00
3 527 2 minuty čtení

Lachtan novozélandský je známější pod jménem lachtan Hookerův a omezen jen na několik ostrovů jižně od Nového Zélandu. Samec je tmavohnědý se stříbřitě šedou zádí a hřívou na ramenou, kdežto samice s mláďaty jsou stříbřité nebo hnědošedé a spodinu mají žlutavou. Lachtani vyplouvají 150 kilometrů daleko do moře, ale cestují také jeden kilometr do vnitrozemí, kde odpočívají mezi útesy a stromy. Výborně se potápějí a nejsou vybíraví, na jejich jídelníčku jsou ryby, olihně, korýši, tučňáci a někdy i mláďata tuleňů. Ačkoli vytvářejí v době rozmnožování početné kolonie, v moři žijí samotářsky.

Lachtan novozélandský dosahuje délky těla 2-3,3 metru, hmotnost se pohybuje v rozmezí 300-450 kilogramů.

Lachtan novozélandský obývá ve volné přírodě ostrovy na jih od Nového Zélandu; navštěvuje otevřený oceán i pobřeží.

Dnes je lachtan novozélandský chráněn jako ohrožený druh, ale od pravěku byl loven pro maso, kůži a tuk.

Vrhnutí mláďat i jejich výchova probíhá na písečných nebo travnatých mořských pobřežích. V listopadu, téměř o měsíc dříve než samice, připlují k pevnině samci a započnou, do značné míry rituální, souboje o nejvhodnější místo. Po doplutí samic si samci podle úspěšnosti vytvářejí harémy o počtech 8 až 25 samic. Mladší samci se pohybují po okolí a občas se snaží ze střežených stád některou samici "zcizit". Samice zhruba za týden až 10 dnů po příchodu vrhne jediné mládě velké 0,7 až 1 m mající srst světlou nebo čokoládově hnědou se světlejší oblasti okolo hlavy. Jejich průměrná váha činí u samiček 7,2 kg a u samečků 7,9 kg.
 

Názvy ve světě

Lachtan novozélandský

Anglicky: New Zealand Sea Lion

Mohlo by vás také zajímat

Králík novozélandskýLachtan medvědíLachtan hřívnatýLachtan jihoafrickýLachtan tmavýNovozélandský červený

Foto: http://picasaweb.google.com

Podělte se s námi o názor na tento text →