Aktuálně: 4 361 inzerátů188 671 diskuzních příspěvků17 945 uživatelů

Lachtan hřívnatý

Otaria flavescens

Lachtan hřívnatý

Otaria flavescens

Lachtan hřívnatý

  • Výskyt: Jižní Amerika od Peru až po Ohňovou zemi
  • Délka: 1,8-2,8 m
  • Hmotnost: 150-350 kg
  • Březost: 340 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Ryby, korýši, hlavonožci a tučňáci
Lachtan hřívnatý
Kam se řadí?

Lachtan hřívnatý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Phocoidea - ploutvonožci
  • Čeleď: Otariidae - lachtanovití
  • Rod: Otaria - lachtan
Lachtan hřívnatý
Kde žije?

Lachtan hřívnatý

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 16.07.2014, 08:00
6 572 2 minuty čtení

Pro samce je typická obrovská těžká hlava, mohutná ramena a hříva na krku. Srst je hnědá, na břiše světlejší nebo žlutá a hustší na krku a hrudi. Čenich je ohrnutý vzhůru. Pokud se nepotuluje, zdržuje se lachtan hřivnatý na ložištích, kde někdy zůstává i celý rok. Dospělí samci kolem sebe shromažďují harémy. Samice přivádějí mláďata do vody již v časném věku jednoho nebo dvou měsíců.

Lachtan hřívnatý dosahuje délky těla 1,8-2,8 metru, hmotnost se pohybuje v rozmezí 150-350 kilogramů.

Domovinou tohoto lachtana je Jižní Amerika od Peru až po Ohňovou zemi a Falklandy; lachtan hřivnatý se vyskytuje při pobřeží a na kontinentálním šelfu, někdy v hlubších vodách, ale i v řekách a kolem ledovců. Většina lachtanů obývá tichomořská pobřeží, kde mají klidnější prostředí, jen necelá čtvrtina atlantská.

Lachtani hřívnatí dosahují pohlavní dospělosti přibližně v 6 letech života (samice už ve 4). Opravdu silní samci mohou mít až 80 samic, většinou však tento počet nepřesáhne 20. V období rozmnožování nepřijímají lachtani žádnou potravu, využívají svých zásob podkožního tuku. Samice je březí asi 340 dní a je schopna svou březost pozastavit (opožděná nivelace), aby zajistila pro mládě ty nejvhodnější podmínky při narození. Samice rodí většinou právě jedno mládě. Mládě váží po narození přibližně 13 kg a měří 80 cm. Je černé a v průběhu několika měsíců se zbarví do hnědé až hnědočervené. Ve věku 3 – 4 týdnů začne malý lachtan plavat a ani ne ve dvou měsících je skvělým plavcem.
 

Názvy ve světě

Lachtan hřívnatý

Anglicky: South American Sea Lion, Německy: Südamerikanischer Seelöwe, Rumunsky: Foca cu coamă, Španělsky: Lobo marino

Mohlo by vás také zajímat

Lachtan medvědíLachtan jihoafrickýLachtan novozélandskýLachtan tmavýPes hřívnatý

Foto: http://carnivoraforum.com/

Podělte se s námi o názor na tento text →