Aktuálně: 4 383 inzerátů184 532 diskuzních příspěvků17 882 uživatelů

Lachtan medvědí

Callorhinus ursinus

Lachtan medvědí

Callorhinus ursinus

Lachtan medvědí

  • Výskyt: Pobřeží Sev. Ameriky a Asie
  • Délka: 1,4-2,1 m
  • Hmotnost: 150-272 kg
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Délka života: 26-30 let
Lachtan medvědí
Kam se řadí?

Lachtan medvědí

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Phocoidea - ploutvonožci
  • Čeleď: Otariidae - lachtanovití
  • Rod: Callorhinus - lachtan
Lachtan medvědí
Kde žije?

Lachtan medvědí

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 16.07.2014, 08:00
3 931 2 minuty čtení

Samci jsou tmavě šedohnědí, kdežto mláďata a samice stříbrošedé nebo červenohnědé s bílou skvrnou na hrudi. Přední ploutve jsou dlouhé a lysé, srst vypadá, jakoby byla odříznuta v zápěstí. Zadní ploutve se mohou natáčet, takže tento lachtan poměrně dobře chodí. Všichni lachtani medvědí jsou tažní, jenom na ostrově San Miguel je stálá populace.

Jinak dospělí samci připlouvají na ložiště v srpnu a zůstávají zde 9-10 měsíců. Samice je následují v listopadu.

Lachtan medvědí dosahuje v dospělosti délka těla 1,4-2,1 metru, hmotnost kolísá v rozmezí 150-272 kilogramů.

Lachtani medvědí se páří, vrhnou mláďata a prvé měsíce je vychovávají na pevnině. Tito savci, kteří tráví převážnou část roku roztroušeně v rozlehlých severních oblastech Tichého oceánu, na období rozmnožování připlouvají do kolonií na opuštěných ostrovech. Tradičně nejpočetnější jsou v Beringově moři v souostroví Pribilof Islands, kde bývá až 600 000 jedinců, na Komandorských ostrovech až 230 000, na Tulením ostrově 100 000 a na Robben Island u ostrova Sachalin asi 90 000, na Kurilských ostrovech 45 000, na San Miguel Island u pobřeží Kalifornie okolo 8000 a na Bogoslof Island v Aleutských ostrovech asi 5000.

Na počátku minulého století byl málem vyhuben pro kožešinu.
 

Názvy ve světě

Lachtan medvědí

Anglicky: Northern Fur Seal, Německy: Nördlicher Seebär, Rumunsky: Ursul de mare

Mohlo by vás také zajímat

Přástevník medvědíLachtan hřívnatýLachtan jihoafrickýLachtan novozélandskýLachtan tmavý

Foto: http://www.konicaminolta.com/

Podělte se s námi o názor na tento text →