Aktuálně: 4 588 inzerátů178 151 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Lachtan tmavý

Zalophus californianus

Lachtan tmavý

Zalophus californianus

Lachtan tmavý

  • Výskyt: Kalifornie, Galapágy, Korea a Japonsko
  • Délka: 1,5-2,5 m
  • Hmotnost: 50-400 kg
  • Březost: 12 týdnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Ryby, chobotnatci
Lachtan tmavý
Kam se řadí?

Lachtan tmavý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Phocoidea - ploutvonožci
  • Čeleď: Otariidae - lachtanovití
  • Rod: Zalophus - lachtan
Lachtan tmavý
Kde žije?

Lachtan tmavý

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 24.06.2014, 15:00
6 659 2 minuty čtení

Vyhovuje mu skalnaté a kamenité pobřeží a zřídka se od něj vzdaluje. Lachtan tmavý se zdržuje poblíž přístavů nebo ústí řek, kde hledá potravu a úkryt. Samci mají vyklenutou hlavu a jsou tmavohnědí, samice a mláďata jsou většinou světleji či tmavěji hnědé. Hlavní kořistí jsou ryby žijící v mělké vodě a hlavonožci. Ve dvou minutách se tito lachtani dovedou potopit do hloubky 75 metrů. V době páření od května do července samci bojují o malé úseky pobřeží nebo okolí příbojových rybníčků. Po spáření odplouvají, aby se nakrmili, ale po návratu musí znovu bojovat o své území. Lachtan tmavý je též někdy nazýván lachtan kalifornský.

Lachtan tmavý dosahuje délky těla 1,5-2,5 metru, hmotnost kolísá v rozmezí 50-400 kilogramů.

Domovinou tohoto druhu je Kalifornie, Galapágy, Korea a Japonsko; všude se vyskytuje podél pobřeží.

Tento druh se často předvádí v cirkusech a mořských parcích, je velmi chápavý a naučí se plnit pokyny jako delfíni nebo šimpanzi. Velmi ochotně žongluje s různými předměty

Březost trvá asi 12 týdnů. Samice porodí nejčastěji na souši, ale není velikou výjimkou ani porod v moři. Mláďata mají po narození oči otevřené a umí “zpívat” spolu se svou matkou.

Mláďata kojí lachtan kalifornský po dobu šesti měsíců a rychle sílí. Životně důležitý tuk do sebe dostávají právě z mateřského mléka, který jej obsahuje. Mateřské mléko lachtanů kalifornských však neobsahuje prospěšnou laktózu. Pravděpodobně po dvou měsících se malí lachtani učí plavat a začínají spolu se svou matkou lovit.
 

Názvy ve světě

Lachtan tmavý

Anglicky: California Sea Lion, Chorvatsky: Kalifornijski morski lav, Maďarsky: Kaliforniai oroszlánfóka, Německy: Kalifornischer Seelöwe, Rumunsky: Leul de mare californian

Mohlo by vás také zajímat

Amazónek tmavýLori tmavýPokoutník tmavýVodouš tmavýLachtan medvědíLachtan hřívnatýLachtan jihoafrickýLachtan novozélandskýLemur tmavýTchoř tmavý

Foto: http://www.uniprot.org

Podělte se s námi o názor na tento text →