Aktuálně: 4 520 inzerátů178 388 diskuzních příspěvků17 809 uživatelů

Amazónek tmavý

Pionus fuscus

Amazónek tmavý

Pionus fuscus

Amazónek tmavý

  • Výskyt: Venezuela, Brazílie, Guyana, Surinam, Kolumbie
  • Velikost: 26 cm
  • Hmotnost: 179-222 g
  • Kroužek: 10 mm
  • Počet vajec: 4-6 ks
  • Inkubační doba: 26-28 dnů
  • Potrava: Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení
  • Cena: 13000 Kč/ks
Amazónek tmavý
Kam se řadí?

Amazónek tmavý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Pionus - amazónek
Amazónek tmavý
Kde žije?

Amazónek tmavý

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 11.09.2013, 14:27
14 492 2 minuty čtení

Vzhled:

Tento amazónek dosahuje v dospělosti velikosti až 26 centimetrů, hmotnost dospělého jedince se pohybuje v rozmezí od 179 až do 222 gramů. Hlavu má amazónek tmavý světle modrou, okolí uší černé, oči hnědé, zobák má černožlutou barvu. Prsa a břicho jsou růžové, křídla hnědá, modrá a jejich konce zelené. Ocas je zbarven z vrchní strany modře, ze spodu je červený. Končetiny jsou světle šedé.

Život v přírodě

V přírodě amazónek tmavý obývá Venezuelu, Brazílii, Guianas, Guyanu, Surinam a Kolumbii. Žije převážně ve skupinách v nížinatých deštných pralesech. Zalétává i na savany a obdělávané zemědělské plochy.

Chov

Oproti jiným zástupcům rodu Pionus je amazónek tmavý poměrně hlučným druhem. Jinak se jedná o hravého, zvědavého a inteligentního papouška. Nejvíce mu vyhovují klece minimálně 2 metry dlouhé, čím delší, tom samozřejmě lepší pro kondici ptáka. Pro hnízdění se doporučují hnízdní dutiny o rozměrech dna 30 x 30 x 46 a výšce kolem 61 centimetrů. Samice snese v průměru 4 - 6 vajec, které pak zahřívá sama dalších 26 - 28 dnů. Čerstvě vylíhlé mládě má hmotnost zhruba 9 gramů. Budku mladí opouštějí po uplynutí 9 - 10 týdnů. Při poskytnutí dobré péče se dožije amazonek tmavý až 25 let.

Názvy ve světě

Amazónek tmavý

Latinsky: Pionus fuscus, Anglicky: Dusky Parrot, Německy: Veilchenpapagei, Dánsky: Violvinget Pionus, Španělsky: Loro Morado, Finsky: ruskoaratti, Francouzsky: Pione violette, Italsky: Pappagallo fosco, Japonsky: sumireinko, Japonsky 2: スミレインコ, Holandsky: Bruin Margrietje, Norsky: Slørpapegøye, Polsky: piona brunatna, Portugalsky: Maitaca-roxa, portugalštině brazilské: Maitaca-roxa, Rusky: Тёмный красногузый попугай, Slovensky: amazoňan tmavý, Švédsky: Mörkbrun papegoja, Čínsky: 暗色鹦哥

Mohlo by vás také zajímat

Amazónek bělobřichýAmazónek běločelýAmazónek bělohlavýAmazónek bronzovokřídlýAmazónek černokřídlýAmazónek červenohlavýAmazónek červenozobýAmazónek hnědohlavýAmazónek modrohlavýAmazónek růžovolící

Podělte se s námi o názor na tento text →