Aktuálně: 6 452 inzerátů160 588 diskuzních příspěvků17 557 uživatelů

Amazónek bronzovokřídlý

Pionus chalcopterus

Amazónek bronzovokřídlý

Pionus chalcopterus

Amazónek bronzovokřídlý

  • Výskyt: Venezuela, Kolumbie, Ekvádor, Peru
  • Velikost: 29 cm
  • Hmotnost: 210 g
  • Kroužek: 10 mm
  • Počet vajec: 3-4 ks
  • Inkubační doba: 27 dnů
  • Potrava: Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení
  • Cena: 5000 Kč za mladého ptáka
Amazónek bronzovokřídlý
Kam se řadí?

Amazónek bronzovokřídlý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Pionus - amazónek
Amazónek bronzovokřídlý
Kde žije?

Amazónek bronzovokřídlý

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 09.09.2013, 16:11
24 366 2 minuty čtení

Popis

Samec je stejné zbarvený jako samice. Je celý fialově modrý, na hlavě, krku, záhlaví a týlu bronzově hnědý. Konce per jsou tmavě fialovomodré, u kořene bělavé. Brada je bílá, na hrdle mají pírka tmavorůžové lemy. Záda, plášť a lopatky tmavě bronzovozelené, přičemž pírka mají modré lemy. Spodní partie zelené, pera mají tmavé fialové okraje. Spodní ocasní krovky jsou červené, u kořene namodralé, vnější krovky křídelní a krovky ramenní jsou bronzově hnědé, krovky a letky ruční a vnější prapory loketních letek purpurově modré. Spodní křídelní krovky modré, letky modrozelené. Ocas tmavomodrý, u těla červenavý, krajní rýdovací pera s červenými lemy. Zobák žlutavý, duhovka hnědá stejně jako běhák. Mladí amazónci mají hlavu a horní partie zelenější, spodní část hnědavou, vnější křídelní krovky hnědavé se zelenými lemy.

Výskyt

Severozápadní Venezuela, západní Kolumbie, Ekvádor a pacifické pobřeží až po severozápadní Peru.

Život v přírodě

Amazónek bronzovokřídlý je horský a podhorský papoušek, běžný v lesích na svazích a v údolích mezi horami. V zimě sletuje do nižších poloh, v době dozrávání úrody létá ve společností jiných papoušků na kukuřičná a obilná pole, kde může působit škody.

Chov

Do Londýna byl poprvé amazónek bronzovokřídlý dovezen v roce 1883, dodnes je však vzácnější než mnozí jeho příbuzní, i když v poslední době se chovájí i u nás. Chov je možný jak v menších bytových klecích (se stranou 100-150 cm), tak ve skleníkových nebo venkovních voliérách. Je otužilý, ale s příchodem mrazů je nutno ho zavřít do mírně vyhřívaných zimních ubikací.

Potrava

Směs semen pro velké papoušky, ořechy, ovoce a zelenina, větve na okusování, piškoty.

Názvy ve světě

Amazónek bronzovokřídlý

Latinsky: Pionus chalcopterus, Anglicky: Bronze-winged Parrot, Německy: Glanzflügelpapagei, Dánsky: Bronzevinget Pionus, Španělsky: Loro Alibronceado, Finsky: pronssiaratti, Francouzsky: Pione noire, Italsky: Pappagallo alibronzate, Japonsky: doubaneinko, Japonsky 2: ドウバネインコ, Holandsky: Bronsvleugelmargrietje, Norsky: Bronsevingepapegøye, Polsky: piona brazowoskrzydla, Rusky: Бронзовокрылый попугай, Slovensky: amazoňan bronzovokrídly, Švédsky: Bronsvingad papegoja, Čínsky: 青铜翅鹦哥

Mohlo by vás také zajímat

Amazónek bělobřichýAmazónek běločelýAmazónek bělohlavýAmazónek černokřídlýAmazónek červenohlavýAmazónek červenozobýAmazónek hnědohlavýAmazónek modrohlavýAmazónek růžovolícíAmazónek šafránový

Podělte se s námi o názor na tento text →