Aktuálně: 4 458 inzerátů179 399 diskuzních příspěvků17 822 uživatelů

Amazónek šafránový

Pionopsitta pyrilia

Amazónek šafránový

Pionopsitta pyrilia

Amazónek šafránový

  • Výskyt: Kolumbie, Venezuela, Panama, Ekvádor
  • Velikost: 24 cm
  • Hmotnost: 103 g
  • Kroužek: 8,5 mm
  • Potrava: Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení
Amazónek šafránový
Kam se řadí?

Amazónek šafránový

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Pionus - amazónek
Amazónek šafránový
Kde žije?

Amazónek šafránový

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.09.2013, 15:18
14 981 2 minuty čtení

Vzhled

Amazónek šafránový náleží do rodu Pionus. V dospělosti dosahuje tento druh délky až 24 centimetrů a hmotnosti kolem 103 gramů. Hlavu má tento druh zbarvenou žlutě, oči hnědě a zobák je zbarven různými odstíny šedi. Krk a prsa mají tito papoušci hnědožlutě zbarveny. Břicho, křídla a ocas jsou zelené, ramena křídel pak žlutá. Končetiny jsou převážně šedé. Mladí ptáci se snadno poznají podle nazelenalé hlavy.

Život v přírodě

Amazónek šafránový obývá ve volné přírodě Kolumbii, Venezuelu, Panamu a Ekvádor. Jejich počty v těchto zemích jsou klesající vinou ztráty jejich přirozeného biotopu, kterým jsou subtropické nebo tropické vlhké nížinné a horské lesní oblasti.

Chov

Pro hnízdění tohoto druhu amazónků jsou doporučované dutiny s rozměry kolem 25 x 25 x 60 centimetrů. Mláďata se kroužkují kroužky o průměru 8,5 milimetru. V přírodě se vyskytují v hejnech a proto i v chovech by měli být amazónci šafránoví drženi v malých skupinkách, snadno se pak aklimatizují na nové prostředí.

Potrava

Amazónci šafránoví přijímají nejrůznější semena, také ořechy, čerstvé ovoce a zeleninu všeho druhu. Ve volné přírodě se jejich strava skládá především z květů blahovičníků, plodů, nektarů a pylu.

Názvy ve světě

Amazónek šafránový

Latinsky: Pyrilia pyrilia, Anglicky: Saffron-headed Parrot, Německy: Goldkopfpapagei, Dánsky: Safranhovedet Pragtpapegøje, Španělsky: Lorito Cabecigualdo, Finsky: keltahuppuaratti, Francouzsky: Caïque de Bonaparte, Italsky: Pappagallo testazafferano, Japonsky: akameinko, Japonsky 2: アカメインコ, Holandsky: Saffraankoppapegaai, Norsky: Gulhodepapegøye, Polsky: barwinka zlotoglowa, Rusky: Златоголовый украшенный попугай, Slovensky: amazoňan zlatohlavý, Švédsky: Saffranspapegoja, Čínsky: 番红头鹦哥

Mohlo by vás také zajímat

Amazónek bělobřichýAmazónek běločelýAmazónek bělohlavýAmazónek bronzovokřídlýAmazónek černokřídlýAmazónek červenohlavýAmazónek červenozobýAmazónek hnědohlavýAmazónek modrohlavýAmazónek růžovolící

Podělte se s námi o názor na tento text →