Aktuálně: 4 428 inzerátů179 698 diskuzních příspěvků17 824 uživatelů

Amazónek černokřídlý

Hapalopsittaca melanotis

Amazónek černokřídlý

Hapalopsittaca melanotis

Amazónek černokřídlý

  • Výskyt: Východní Andy
  • Velikost: 24 cm
  • Kroužek: 9 mm
  • Počet vajec: 2 ks
  • Inkubační doba: 26-28 dnů
  • Potrava: Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení
Amazónek černokřídlý
Kam se řadí?

Amazónek černokřídlý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Pionus - amazónek
Amazónek černokřídlý
Kde žije?

Amazónek černokřídlý

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 09.09.2013, 20:40
14 996 2 minuty čtení

Vzhled

V dospělosti dosahuje délky těla kolem 25 cm. Ve zbarvení amazónka černokřídlého převládá převážně zelenomodrá barva. Zelená peříčka pokrývají většinu těla modrá je na krku, okraji křídel a konci ocasu. Větší část křídla je zbarvena černě, z čehož plyne druhová název tohoto amazónka. Oči mají hnědou duhovku, zobák je šedý stejně jako končetiny.

Poddruhy

Hapalopsittaca melanotis melanotis
Hapalopsittaca melanotis peruviana

Život v přírodě

Domovinou je amazónek černokřídlý ve východních Andách, kde obývá horské lesy. Zdržuje se v korunách vysokých stromů, v bažinatých porostech. Většinou jsou pozorováni v párech nebo malých hejnech od 3 do 25 ptáků. Tito papoušci jsou velmi dobře maskováni v listech stromů, někdy je prozradí jejich křik.

Chov

Pro chov tohoto druhu je doporučována voliéra s rozměry 3 x 2 x 2 m. Pro hnízdění se doporučují budky s rozměry 25 x 25 x 61 cm. Budku by měli mít ptáci k dispozici i mimo dobu hnízdění protože v ní přespávají. Samička snese 2 vejce, které potom zahřívá 26 - 28 dnů. Zatímco samička sedí na vejcích, sameček ji chodí do budky krmit a hlídá hnízdní budku v její blízkosti. Zpočátku po vylíhnutí jsou mláďata krmena rodiči každé dvě hodiny. Jakmile jsou starší snižuje se intenzita krmení až na čtyři krmení denně. Mladí amazónci opouští budku po 49 - 51 dnech stáří. Noví ptáci jsou náchylní na stres a nemoci, mohou náhle uhynout bez zjevné příčiny. Teplota v chovné místnosti nemá klesnout pod 10 °C ani stoupnout nad 25 °C.

Krmivo

Z ovoce podáváme jablka, hrušky, banány, pomeranče, granátová jablka. Ze zeleniny konzumuje amazónek černokřídlý například mrkev, celer, cuketu, zelené fazolky a hrášek v lusku, kukuřici. Dále musí krmnou dávku tvořit směs semen, jako jsou proso, světlice barvířská, oves, malé množství konopí a slunečnice. Semena mohou být namočená nebo naklíčená. Samozřejmostí musí být i minerální a vitamínoví doplňky, především se zaměříme na vitamín C.

Názvy ve světě

Amazónek černokřídlý

Latinsky: Hapalopsittaca melanotis, Anglicky: Black-winged Parrot, Německy: Schwarzflügelpapagei, Dánsky: Sortvinget Dværgamazone, Španělsky: Lorito Alinegro, Finsky: mustasiipiaratti, Francouzsky: Caïque à ailes noires, Italsky: Pappagallo alinere, Japonsky: kurogatainko, Japonsky 2: クロガタインコ, Holandsky: Zwartvleugelpapegaai, Norsky: Svartvingepapegøye, Polsky: amazoneczka czarnoskrzydla, Rusky: Коричневоухий карликовый амазон, Slovensky: amazoňan čiernokrídly, Švédsky: Svartvingad papegoja, Čínsky: 黑耳鹦哥

Mohlo by vás také zajímat

Amazónek bělobřichýAmazónek běločelýAmazónek bělohlavýAmazónek bronzovokřídlýAmazónek červenohlavýAmazónek červenozobýAmazónek hnědohlavýAmazónek modrohlavýAmazónek růžovolícíAmazónek šafránový

Podělte se s námi o názor na tento text →