Aktuálně: 6 450 inzerátů160 571 diskuzních příspěvků17 557 uživatelů

Lemur tmavý

Eulemur macaco

Lemur tmavý

Eulemur macaco

Lemur tmavý

  • Výskyt: Sever Madagaskaru
  • Délka těla: 70-105 cm s ocasem
  • Hmotnost: 2-2,4 kg
  • Březost: 120-140 dnů
  • Počet mláďat: 1-2 ks
  • Délka života: 20-25 let
  • Potrava: Rostliny, šťávy z květů
Lemur tmavý
Kam se řadí?

Lemur tmavý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Strepsirrhini - poloopice
  • Infrařád: Lemuriformes
  • Nadčeleď: Lemuroidea
  • Čeleď: Lemuridae - lemurovití denní
  • Rod: Eulemur - lemur
Lemur tmavý
Kde žije?

Lemur tmavý

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 19.03.2014, 13:00
4 405 2 minuty čtení

Všichni tito lemuři mají jemnou a poměrně dlouhou srst, ale jenom samci jsou úplně černí. Samice jsou většinou červenohnědé až šedé. Oba mají malou hlavu se špičatým čenichem a velkýma očima, výrazný límec kolem krku a na ramenou. Skupina pěti až patnácti lemurů, vedená jednou samicí, slídí po stromech a předními tlapkami sbírá potravu. Na rozdíl od jiných lemurů je lemur tmavý čilý částečně v noci.

Toto chování ovlivnilo vyrušování lidmi. Odborníci rozlišují dva poddruhy tohoto málo známého lemura, a to lemura černého (Eulemur macaco macaco) a lemura Sclaterova (Eulemur macaco flavifrons).

Lemur tmavý dorůstá délky těla 30-45 centimetrů, ocas je dlouhý od 40 do 60 centimetrů, hmotnost dospělého jedince kolísá od 2 do 2,4 kilogramu.

Lemur tmavý obývá ve volné přírodě severní Madagaskar; kde se vyskytuje v tropické stálezelené krajině.

Lemur tmavý je ohrožen nejrůznější lidskou činností, od lesních požárů po zemědělství a lov. Přesto je považován za nejhojnější druh ze všech lemurů.

Samice rodí jedno až dvě mláďata po 120 až 140 denní březosti. Přesná doba březosti se však liší podle druhů. Jsou to společenská zvířata žijící ve skupinách tvořených u některých druhů i více jak 40 jedinci. U některých zástupců, např. u již výše zmiňovaného lemura katy, jsou skupiny dlouhodobé s přísnou hierarchií. Přesným protikladem jsou skupiny, které tvoří např. lemur bělohlavý a jejichž členové často přecházejí z jedné skupiny do druhé.
 

Názvy ve světě

Lemur tmavý

Anglicky: Black Lemur, Německy: Mohrenmaki, Polsky: Lemur mokok, Slovensky: Lemur makako

Mohlo by vás také zajímat

Amazónek tmavýLori tmavýPokoutník tmavýVodouš tmavýLachtan tmavýLemur variLemur čilýLemur šedýLemur kataLemur bělohlavý

Foto: http://www.lostworldarts.com

Podělte se s námi o názor na tento text →