Aktuálně: 4 346 inzerátů184 006 diskuzních příspěvků17 869 uživatelů

Lemur kata

Lemur catta

Lemur kata

Lemur catta

Lemur kata

  • Výskyt: Jižní a jihozápadní Madagaskar
  • Délka těla: 90-100 cm s ocasem
  • Hmotnost: 2,3-3,5 kg
  • Březost: 134-138 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Délka života: Kolem 20 let
  • Potrava: Ovoce, zelenina, vejce, hmyz
Lemur kata
Kam se řadí?

Lemur kata

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Strepsirrhini - poloopice
  • Infrařád: Lemuriformes
  • Nadčeleď: Lemuroidea
  • Čeleď: Lemuridae - lemurovití denní
  • Rod: Lemur - lemur
Lemur kata
Kde žije?

Lemur kata

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 14.01.2014, 13:00
14 051 2 minuty čtení

Tento lemur vyniká téměř kočičím půvabem ve vzhledu i pohybu. Lemur kata má hnědošedou až růžově hnědou svrchní stranu s bílou spodinou, kolem očí nápadné trojúhlé tmavé skvrny a černý čenich. Nápadný tmavě proužkovaný ocas slouží k zrakové signalizaci. Na rozdíl od jiných lemurů se tento obratný obyvatel stromů rád pohybuje po zemi a jen v ohrožení hledá útočiště v korunách. Živí se ovocem, rostlinstvem, kůrou a šťávami, potravu si podává do tlamičky rukama. Lemur kata je velmi společenský, většinou žije v hierarchicky uspořádaných skupinách po pěti až pětadvaceti jedincích. Jádro skupiny tvoří samice, které dominují samcům a brání území hlučným křikem. Mladé samičky zůstávají s matkami a sestrami, kdežto odrostlí samečci musí skupinu opustit a přidat se k jiné. Mláďata samice nejprve nosí na hrudi a později je vozí na hřbetě.

V dospělosti dorůstá lemur kata délky těla 39-40 centimetrů, ocasu 56-62 centimetrů, hmotnost se pohybuje mezi 2,3 až 3,5 kilogramu.

Ve volné přírodě lemur kata obývá jižní a jihozápadní Madagaskar; konkrétně suché lesy a křoviny pod zapojenými korunami lesa, skalnaté výchozy a galeriové lesy podél řek.

Hlavním nebezpečím pro lemury kata je odlesňování a lesní požáry. Lidé je také loví pro maso a prodávají je i jako domácí mazlíčky.

Lemur kata je nejznámější z lemurů, hojně se chovají v zoo a v zajetí se běžně rozmnožují. V přírodě však ubývají.

Český název čeledi Lemuridae je lemurovití denní.
 

Názvy ve světě

Lemur kata

Anglicky: Ring-tailed Lemur, Francouzsky: Lémur Catta, Holandsky: Ringstaartmaki, Chorvatsky: Prstenastorepi lemur, Maďarsky: Közönséges maki, Německy: Katta, Polsky: Lemur katta, Rusky: Кошачий лемур, Slovensky: Lemur kata, Španělsky: Lemur Colianillado

Mohlo by vás také zajímat

Katalánský ovčákKachna starorýnská strakatáKatalánkaKachna strakatáSurikataPlískavice strakatáLemur variLemur čilýLemur šedýLemur tmavý

Foto: http://professorpbrainsblog.blogspot.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →