Aktuálně: 7 738 inzerátů141 880 diskuzních příspěvků17 270 uživatelů

Kachna strakatá

Histrionicus histrionicus

Kachna strakatá

Histrionicus histrionicus

Kachna strakatá

  • Výskyt: Aljaška, Grónsko, Island
  • Délka: 43 cm
  • Počet vajec: 6-8 ks
  • Inkubační doba: 29-33 dnů
  • Potrava: Larvy, korýši, chrostíci
Kachna strakatá
Kam se řadí?

Kachna strakatá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Anseriformes - vrubozobí
  • Čeleď: Anatidae - kachnovití
  • Rod: Histrionicus - kačka
Kachna strakatá
Kde žije?

Kachna strakatá

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 22.11.2013, 11:12
4 681 2 minuty čtení

Znaky

Malá, na vodě vysoko plovoucí a často se potápějící kachna dlouhá 43 cm. Samečka ve svatebním šatu nelze zaměnit s jinou kachnou. Má bílé pruhy na krku a na hrudi a červenohnědé boky. Samičky a mladí ptáci jsou temně hnědí a mají na každé straně hlavy tři světlé skvrny. Zobák je velmi krátký a úzký. V zimě se pohybuje obvykle v malých skupinách, v létě pravidelně v párech. Při plavání kachna strakatá nápadně kývá hlavou a třepe občas vodorovně napřímeným ocasem. Kachna strakatá bývá též nazývána kačka strakatá.

Prostředí

Kachna strakatá je domovem ve východní Sibiři, na Aljašce, v jižním Grónsku a na Islandu. Islandské kachny přečkávají zimu na mořském pobřeží a potápějí se ještě tam, kde bije příboj do skal a kde se jinak žádný plavající pták nemůže udržet. Mnohé z kachen zde však přicházejí k úrazu, když je velká vlna mrští proti skálám. Na jaře vplouvají do fjordů a zátok a plují proti proudu do vnitra pevniny. Kachny strakaté hnízdí v prostředí pro kachny zcela neobvyklém: v horním toku řek mezi peřejemi, v proudech a při vodopádech, kde bychom spíš čekali skorce vodní.

Rozmnožování

Stejně jako je tomu u ostatních kachen volají kačeři při toku a konají neobvyklé pohyby. Kachny se párují většinou už na moři a v červnu začíná kachna sedět na vejcích. Hnízdo je obyčejně dobře ukryté v nejhustším křoví na břehu, dokonce i pod vodopády a ve skalních štěrbinách. Hnízdění probíhá v květnu a v červnu, sezení na 6 až 8 vejcích trvá 29 až 33 dnů.

Potrava

Ve sladkých vodách především chrostíci a larvy komárů, v moři hlavně korýši.

Názvy ve světě

Kachna strakatá

Anglicky: Harlequin Duck, Německy: Kragenente, Dánsky: Strømand, Španělsky: Pato Arlequín, Finsky: Virta-alli, Francouzsky: Arlequin plongeur, Islandsky: Straumönd, Italsky: Moretta arlecchino, Japonsky: Shinorigamo, Japonsky 2: シノリガモ, Holandsky: Harlekijneend, Norsky: Harlekinand, Polsky: Kamieniuszka, Portugalsky: Pato-arlequim, Rusky: Каменушка, Slovensky: Kamenárka strakatá, Švédsky: Strömand, Čínsky: 丑鸭

Mohlo by vás také zajímat

Kachna pižmováKachna rouenskáKachna smaragdováKachna dendermonskáKachna dyklérskáKachna elsberskáKachna gimbshajmskáKachna holandská křivozobáKachna orpingtonskáKachna kampbelka

Podělte se s námi o názor na tento text →