Aktuálně: 4 352 inzerátů189 391 diskuzních příspěvků17 956 uživatelů

Lemur bělohlavý

Eulemur fulvus

Lemur bělohlavý

Eulemur fulvus

Lemur bělohlavý

  • Výskyt: Severní a západní Madagaskar
  • Délka těla: 80-110 cm s ocasem
  • Hmotnost: 2-3 kg
  • Březost: 120-140 dnů
  • Počet mláďat: 1-2 ks
  • Délka života: Až 30 let
  • Potrava: Plody, květy, hmyz
Lemur bělohlavý
Kam se řadí?

Lemur bělohlavý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Strepsirrhini - poloopice
  • Infrařád: Lemuriformes
  • Nadčeleď: Lemuroidea
  • Čeleď: Lemuridae - lemurovití denní
  • Rod: Eulemur - lemur
Lemur bělohlavý
Kde žije?

Lemur bělohlavý

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 15.06.2014, 20:07
4 449 2 minuty čtení

Vzdor jménu je tento lemur barevně velmi proměnlivý, může být hnědý, žlutý nebo šedý, podle poddruhu. Obvykle má lemur bělohlavý tmavý obličej s velkými světlými skvrnami nad očima a hustě osrstěný ocas, který nosí obloukovitě nad hřbetem, když se pohybuje po zemi nebo chodí po větvích. Žije v proměnlivých skupinách. Je velmi přizpůsobivý, obývá různé lesy a zdržuje se na stromech i na zemi, kde se živí ovocem, rostlinstvem i šťávami. Pomazává se močí kvůli pachové identifikaci. Teritoria jednotlivých skupin se překrývají, skupiny se však vyhýbají kontaktu.

Lemur bělohlavý dorůstá délky těla 38-50 centimetrů, ocasu 46-60 centimetrů, hmotnost se pohybuje mezi 2-3 kilogramy.

Lemur bělohlavý obývá severní a západní Madagaskar, byl vysazen i na Komorských ostrovech; všude ve zmíněných oblastech obývá tropické lesy.

Samice rodí jedno až dvě mláďata po 120 až 140 denní březosti. Přesná doba březosti se však liší podle druhů. Jsou to společenská zvířata žijící ve skupinách tvořených u některých druhů i více jak 40 jedinci. U některých zástupců, např. u již výše zmiňovaného lemura katy, jsou skupiny dlouhodobé s přísnou hierarchií. Přesným protikladem jsou skupiny, které tvoří např. lemur bělohlavý a jejichž členové často přecházejí z jedné skupiny do druhé.
 

Názvy ve světě

Lemur bělohlavý

Anglicky: Brown Lemur, Německy: Brauner Lemur, Španělsky: Maquí

Mohlo by vás také zajímat

Amazónek bělohlavýSup bělohlavýLemur variLemur čilýLemur šedýLemur kataLemur tmavýVogtlandský bělohlavý bublák

Foto: http://www.pbase.com

Podělte se s námi o názor na tento text →