Aktuálně: 4 336 inzerátů184 006 diskuzních příspěvků17 869 uživatelů

Noháč jihoafrický

Pedetes capensis

Noháč jihoafrický

Pedetes capensis

Noháč jihoafrický

  • Výskyt: Afrika
  • Délka: 27-40 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 3-4 kg
  • Potrava: Semena, hlízy, stonky
Noháč jihoafrický
Kam se řadí?

Noháč jihoafrický

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Anomaluromorpha
  • Čeleď: Pedetidae - noháčovití
  • Rod: Pedetes - noháč
Noháč jihoafrický
Kde žije?

Noháč jihoafrický

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
4 918 2 minuty čtení

Noháč jihoafrický (také kapský) je jediný představitel stejnojmenné čeledi. Má huňatý ocas s černou špičkou a dlouhé vzpřímené boltce připomínající zajíce (proto se afrikánsky jmenuje springhaas). Pohybuje se po pouštních a polopouštních krajích dlouhými skoky.

Silné zadní nohy mu umožňují běžně skákat na vzdálenost 2-3 metry. V noci se noháč jihoafrický živí semeny, hlízami a stonky, sbírá i drobné živočichy, například kobylky a brouky. Při krmení se sklání dopředu a stojí na všech čtyřech, takže připomíná králíka, a když odpočívá, klade hlavu mezi nohy a ocas ovíjí kolem těla. Je vždy v pohotovosti, má výborný zrak, čich a sluch. Obvykle žije noháč jihoafrický v párech a vyhrabává si nory, které užívá jen několik dní.

Délka těla se u dospělých jedinců pohybuje mezi 27 až 40 centimetry, ocasu pak 30-47 centimetrů, hmotnost kolísá od 3 do 4 kilogramů.

Ve volné přírodě obývá tento druh střední, východní a jižní Afriku; kde se vyskytuje především v pouštních a polopouštních oblastech s řídkou vegetací nebo světlých lesích.

Toto zvíře je oblíbenou kořistí afrických Křováků (Sanů).

Bylo pozorováno, že noháči se mohou rozmnožovat prakticky po celý rok. Rodí jen jedno mládě vážící 250–300 g (dvojčata se vyskytují jen výjimečně); mezi jednotlivými vrhy je odstup průměrně 101 dnů. Mláďata jsou kojena průměrně 48 dní, načež opouštějí hnízdo. Dospívají ve třetím roce.

Maximální zaznamenaný věk noháče v zajetí byl 19 let.
 

Názvy ve světě

Noháč jihoafrický

Anglicky: Cape Springhare, Německy: Kap-Springhase, Rumunsky: Iepure săritor

Mohlo by vás také zajímat

Lachtan jihoafrickýDikobraz jihoafrický

Foto: http://monde.des.mammiferes.free.fr

Podělte se s námi o názor na tento text →