Aktuálně: 4 458 inzerátů179 399 diskuzních příspěvků17 822 uživatelů

Dikobraz jihoafrický

Hystrix africaeaustralis

Dikobraz jihoafrický

Hystrix africaeaustralis

Dikobraz jihoafrický

  • Výskyt: Afrika
  • Velikost: 63-80 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 12-18 kg
  • Březost: 90 dnů
  • Počet mláďat: 1-4 ks
  • Délka života: 12-15 let
  • Potrava: Býložravec
Dikobraz jihoafrický
Kam se řadí?

Dikobraz jihoafrický

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Hystricomorpha - dikobrazočelistní
  • Podčeleď: Hystricinae - dikobrazi
  • Rod: Hystrix - dikobraz
  • Podrod: Hystrix - dikobraz
Dikobraz jihoafrický
Kde žije?

Dikobraz jihoafrický

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 28.12.2014, 13:00
5 393 2 minuty čtení

Největší hlodavec jižní Afriky je zavalitý a má tmavohnědou až černou srst s tlustými válcovitými ostny mezi běžnými chlupy. Tyto ostny jsou černobíle pruhované s bílými hroty a nejhustější jsou na hřbetě.

V rozporu s běžným míněním dikobraz jihoafrický neumí ostny vystřelovat, jenom je naježí, když je znepokojen nebo polekán, a couvá pozadu k nepříteli. Ostny se snadno zabodávají útočníkovi do masa a ulamují, což je velmi bolestivé. Tento dikobraz se ozývá mručením, kvičením a chřestí ostny. Samec pomáhá pečovat o mláďata.

Dikobraz jihoafrický dorůstá délky těla 63-80 centimetrů, ocasu 13 centimetrů, hmotnost kolísá v rozmezí mezi 12-18 kilogramy.

Ve volné přírodě se objevuje tento druh ve Střední a jižní Africe; vyskytuje se v různém prostředí, nejčastěji ve skalách, kopcovitém kraji a v křovinách.

Dikobraz jihoafrický se umí ubránit i velkým šelmám, jako jsou lvi, levharti a hyeny, ale přesto je ohrožen, protože ho lidé hromadně loví jako škůdce na polích s obilím a také pro maso. S dalšími deseti druhy patří do čeledi dikobrazovitých.

Samice je březí 3 měsíce a pak v noře vystlané trávou vrhne 1-4 dobře vyvinutá mláďata. Mladí dikobrazi jsou osrstění, mají otevřené oči a prořezané zuby, měkké ostny ztvrdnou až několik hodin po narození. Matka je kojí 3 nebo 4 měsíce, mláďata rychle rostou a v roce věku už mají plnou velikost. Samci pohlavně dospívají mezi 8 až 18 měsíci, samice mezi 6 až 16 měsíci věku. Dikobraz jihoafrický je na hlodavce dlouhověký a dožívá se 12-15 let.

Názvy ve světě

Dikobraz jihoafrický

Anglicky: Cape Porcupine, Francouzsky: Porc-épic du Cap, Maďarsky: Dél-afrikai sül, Německy: Südafrikanisches Stachelschwein, Polsky: Jeżozwierz grzebieniasty

Mohlo by vás také zajímat

Lachtan jihoafrickýNoháč jihoafrickýDikobraz obecný

Foto: https://www.flickr.com/

Podělte se s námi o názor na tento text →