Aktuálně: 6 448 inzerátů160 713 diskuzních příspěvků17 556 uživatelů

Dikobraz obecný

Hystrix cristata

Dikobraz obecný

Hystrix cristata

Dikobraz obecný

  • Výskyt: Evropa, sever Afriky
  • Velikost: 63-85 cm
  • Hmotnost: 10-15 kg
  • Březost: 9 týdnů
  • Počet mláďat: 1-4 ks
  • Délka života: V zajetí až 30 let
  • Potrava: Kořínky, hlízy, ovoce
Dikobraz obecný
Kam se řadí?

Dikobraz obecný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Hystricomorpha - dikobrazočelistní
  • Čeleď: Hystricidae - dikobrazovití
  • Podčeleď: Hystricinae - dikobrazi
  • Rod: Hystrix - dikobraz
  • Podrod: Hystrix - dikobraz
Dikobraz obecný
Kde žije?

Dikobraz obecný

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 08.01.2014, 19:00
18 587 3 minuty čtení

Charakteristika

Hlava s tělem 57 až 75 cm, ocas 5 až 10 cm, váha 10 až 15 kg. Svým vzhledem je nezaměnitelný s žádným jiným druhem. Charakteristické jsou ostny s černobílými proužky táhnoucími se od středu hřbetu k ocasu. Nejdelší ostny dosahují délky 30-40 cm, kratší jsou pak tlustší a pevnější. Nohy a uši krátké, hlava tupá, špička čenichu sametově ochlupená. Dikobraz proto působí dost neohrabaně, ačkoliv rychle běhá a umí se prodírat i houštím. Napomáhá mu v tom klínovitý tvar těla. Ostny působí jako elastický klouzavý kabát.

Výskyt

Dikobraz obecný se v jižní Itálii a Sicílii zřejmě vyskytuje od starověku, kdy ho tu patrně vysadili Římani. Nyní žije izolovaně v krajině s dostatečným množstvím úkrytů, ve skalnatých svazích s křovinami, ve zpustlých zahradách nebo na okraji starých zemědělských polností. V poslední době se jeho početnost zvyšuje.

Způsob života

Dikobraz je aktivní v noci. Vyhrabává si podzemní nory, v nichž tráví den, nebo se v nich může ukrývat v zimě, nezimuje však. Tento po bobrovi největší evropský hlodavec se umí velice dobře bránit. V nebezpečí, zježí ostny a zatřese jimi, přičemž se ozve zvláštní, pronikavé zaskřípání, které nepřítele nebo vyrušitele varuje. Psi, kteří se s dikobrazem jednou nepříjemně seznámili, se rychle naučí tento varovný signál pochopit. Ostny často způsobují bolestivé a nepříjemně hnisající rány.

Potrava

Dikobrazi vyhrabávají šťavnaté kořínky a výživné hlízy, požírají plody a ovoce, které spadalo se stromů, a okusují čerstvé výhonky. Neopovrhnou ale ani hmyzem, ještěrkami, hady a žábami, pokud se jim podaří je ulovit.

Rozmnožování

Doba páření spadá do jarních měsíců. Asi po 9 týdnech březosti přijdou na svět 1-4 mláďata. Mají už otevřené oči a jsou jemně osrstěná. Samice vrhne jenom jednou v roce. Ve dvou měsících jsou mláďata natolik vzrostlá, že se mohou osamostatnit. Pohlavní zralosti dosáhnou o rok později. Předpokládaná délka života je přes deset let.

Další zajímavosti

Dikobrazi byli v minulých dobách ceněni pro své údajně chutné maso. Četná uplatnění nalézaly i ostny dikobraza. Vyráběly se z nich násadky na psací pera a dokonce se používaly na plováky rybářských prutů. Ostny jsou vlastně přetvořené chlupy, které se zvětšily a zpevnily natolik, že jejich původ lze na první pohled jen stěží uhádnout. Dikobraz se také může před nepřítelem trochu stočit a skoro vytvořit pichlavou kouli, nelze ho ale srovnávat s ježkem, s nímž není příbuzný, protože ježci náležejí k vývojově primitivnějším hmyzožravcům, zatímco dikobrazi patří k hlodavcům. Proto mají mnohem blíž k myši domácí nebo ke kryse než k ježkovi. Povídačky o tom, jak dikobraz odstřeluje své nepřátele svými dlouhými a špičatými ostny, se nezakládají na pravdě. Je sice možné, že když se zvíře otřepe a chřestí, mohou se některé ostny uvolnit a vypadnout, o nějakém cíleném vystřelování však nemůže být řeč. Avšak dikobraz může znenadání vyskočit proti nepříteli, a tomu pak, pokud neuhne, mohou zůstat v těle zaražené ostny.

Názvy ve světě

Dikobraz obecný

Anglicky: Common Crested Procupine, Francouzsky: Porc-épic à crête, Holandsky: Gewoon stekelvarken, Italsky: Istrice, Maďarsky: Tarajos sül, Německy: Stachelschwein, Norsky: Vanlig hulepinnsvin, Polsky: Jeżozwierz afrykański, Rusky: Обыкновенный дикобраз, Slovensky: Dikobraz hrebenatý, Španělsky: Puercoespín crestado

Mohlo by vás také zajímat

Plochoještěr obecnýChameleon obecnýSatyr obecnýBažant obecnýRejsek obecnýRorýs obecnýDrvopleň obecnýTesařík obecnýSmrtník obecnýChroust obecný

Podělte se s námi o názor na tento text →