Aktuálně: 4 458 inzerátů179 397 diskuzních příspěvků17 821 uživatelů

Buvolec pestrý

Damaliscus pygargus

Buvolec pestrý

Damaliscus pygargus

Buvolec pestrý

  • Výskyt: Jižní Afrika
  • Délka těla: 1,4-2,1 m
  • Hmotnost: 68-155 kg
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Tráva
Buvolec pestrý
Kam se řadí?

Buvolec pestrý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Pecora
  • Čeleď: Bovidae - turovití
  • Podčeleď: Antilopinae - pravé antilopy
  • Tribus: Alcelaphini - buvolci
  • Rod: Damaliscus - buvolec
Buvolec pestrý
Kde žije?

Buvolec pestrý

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 12:00
3 241 2 minuty čtení

Nejvzácnější africká antilopa má několik poddruhů. Nejznámější je buvolec bělořitný neboli buntbok z Kapska; tento druh má bílý obřitek a nepřerušenou bílou lysinu od báze rohů až k čenichu. Velmi podobný je buvolec běločelý neboli blesbok (Dama-liscus pygargusphillipsi) s lysinou přerušenou hnědým páskem a s krémovým obřitkem. Základní zbarvení je sytě hnědé s širokou bílou lysinou na dlouhém nose. Dospělí samci rohy využívají k předvádění a k boji o území. Stádo samic s mláďaty vede dominantní samec, který je shání dohromady. Samice rodí vždy pouze jediné mládě na tradičních místech, aniž by se vzdalovaly od stáda, a na několik dní je nechávají o samotě. Novorozené mládě je schopné se postavit na končetiny za pět minut po porodu a brzy následuje svou matku, která jej kojí asi dalších šest měsíců.

Délky těla dorůstá buvolec pestrý 1,4-2,1 metru, délky ocasu 30-45 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 68-155 kilogramů.

Domovinou tohoto druhu je jižní Afrika; konkrétně travnaté a řídce zalesněné oblasti, nyní se vyskytuje nejčastěji v trnitém křoví v rezervacích.

V přírodě byl buvolec pestrý vyhuben kolem roku 1830, ale několik stád je chráněno v rozsáhlých oplocených rezervacích.
 

Názvy ve světě

Buvolec pestrý

Anglicky: Bontebok, Německy: Buntbock, Slovensky: Byvolec pestrý

Mohlo by vás také zajímat

Leguánek pestrýLepoještěr pestrýLžičák pestrýTukan pestrýPloskoroh pestrýKameňáček pestrýBuvolec stepníBuvolec modrýNetopýr pestrýTlamovec pestrý

Foto: http://www.projectnoah.org

Podělte se s námi o názor na tento text →