Aktuálně: 4 340 inzerátů189 164 diskuzních příspěvků17 953 uživatelů

Tukan pestrý

Ramphastos dicolorus

Tukan pestrý

Ramphastos dicolorus

Tukan pestrý

  • Výskyt: Jižní Amerika
  • Velikost: 42-48 cm
  • Hmotnost: 350 g
  • Počet vajec: 2-4 ks
  • Délka života: 16 let
  • Potrava: Plody, příležitostně bezobratlí
Tukan pestrý
Kam se řadí?

Tukan pestrý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Piciformes - šplhavci
  • Čeleď: Ramphastidae - tukanovití
  • Rod: Ramphastos - tukan
Tukan pestrý
Kde žije?

Tukan pestrý

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Adam Bura 28.11.2013, 08:06
10 495 2 minuty čtení

Tukan pestrý (Ramphastos dicolorus) obývá východní Brazílii, východní Paraguay a severo-východní Argentinu. Primárně se vyskytuje v regionu "Mata Atlantica", což je původní, specifický typ ekosystému na východním pobřeží Brazílie. Celkově je v místě výskytu považován za běžný druh tukana.  

Jedná se o jeden z nejmenších druhů rodu Ramphastos, jehož váha je přibližně 350 gramů. Jeho zobák také patří mezi nejkratší tohoto rodu, a dosahuje délky přibližně 10 centimetrů.

V Evropě je tukan pestrý chován pouze v jediné zoologické zahradě, a to v Zoo Bojnice na Slovensku.

Čeleď tukanovití (Rhamphastidae) zahrnuje ptáky střední velikosti (30-61 cm), s ohromným, zářivě velkým zobákem. Je skoro z poloviny tak dlouhý, jako celé tělo. Pestré zbarvení je variabilní nejen jako rozlišovací znak mezi druhy, ale také i uvnitř druhu. Zbarvení peří tukanovitých je nejčastěji tmavé, často černé s kontrastně zbarvenými skvrnami na hlavě a na šíji, což podtrhuje zbarvení zobáku.

Jejich křídla jsou krátká a tupá a ptáci je používají k letu jen zřídka. Mají krátké a silné končetiny a drápy, kterými se pevně přidržují větví, přičemž jsou dva prsty otočeny dozadu a dva dopředu. U většiny druhů se samec a samice od sebe neliší.

Názvy ve světě

Tukan pestrý

Anglicky: Red-breasted Toucan, Německy: Bunttukan, Dánsky: Rødbrystet Tukan, Španělsky: Tucán Bicolor, Finsky: Kultarintatukaani, Francouzsky: Toucan à ventre rouge, Italsky: Tucano bicolore, Japonsky: Aohashihimuneoohashi, Japonsky 2: アオハシヒムネオオハシ, Holandsky: Roodborsttoekan, Norsky: Rødbuktukan, Polsky: Tukan zielonodzioby, Portugalsky: Tucano-de-bico-verde, Rusky: Красногрудый тукан, Slovensky: Tukan pestrý, Švédsky: Rödbröstad tukan, Čínsky: 红胸巨嘴鸟

Mohlo by vás také zajímat

Leguánek pestrýLepoještěr pestrýLžičák pestrýTukan bělolícíTukan hnědohřbetýTukan hnědošíjnýTukan krátkozobýTukan žlutohrdlýTukan obrovskýTukan rudozobý

Podělte se s námi o názor na tento text →