Aktuálně: 4 327 inzerátů190 218 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Lžičák pestrý

Anas clypeata

Lžičák pestrý

Anas clypeata

Lžičák pestrý

  • Výskyt: Severní Amerika, Euroasie
  • Délka: 51 cm
  • Hmotnost: 410-1100 g
  • Počet vajec: 7-11 ks
  • Inkubační doba: 22-23 dnů
  • Průměr kroužku: 9 mm
  • Potrava: Perloočky, buchanky, larvy komárů
Lžičák pestrý
Kam se řadí?

Lžičák pestrý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Anseriformes - vrubozobí
  • Čeleď: Anatidae - kachnovití
  • Rod: Anas - kachna
Lžičák pestrý
Kde žije?

Lžičák pestrý

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 22.11.2013, 21:32
14 024 3 minuty čtení

Znaky

Charakteristický lžicovitý tvar zobáku, nápadný zvláště za letu. Kačer i kachna mají světlé modrošedé křídelní krovky a tmavší, zrcadlově lesklé krovky ramenní. Kačer má ve svatebním šatu tmavozelenou hlavu a bílou hruď, boky svítivě rezavě červené. Při plavání mají lžičáci značný ponor a plavou s hlavou položenou dozadu. Nejsou tak plaší jako většina ostatních kachen. Jejich let je pomalý a za letu vydávají svištivý zvuk. Lžičák pestrý je o něco menší než kachna divoká, proti jejím 58 cm je dlouhý jen 51 cm. Kvákání samice zní jemněji a jasněji než kvákání samce. Je často aktivní i v noci. Rozehnaní lžičáci se příležitostně připojují ke kachnám v parcích a jsou pak stejně nebojácní jako ony.

Prostředí

Hnízdiště lžičáků pestrých se rozprostírá přes celou Euroasii a Severní Ameriku a na jižním okraji tvoří četné hnízdní ostrůvky. Směrem na sever se během našeho století jejich hnízdiště rozšířila. Jako nížinný pták žije lžičák pestrý na mělkých sladkých i slaných jezerech s bahnitým dnem a pobřežím. Lžičáci vyžadují v době pelichání během tahu na hnízdiště bohatou pobřežní vegetaci. V té době nejsou po určitý čas schopní letu. Hnízdí i na kalných a pomalu tekoucích nížinných řekách v místech, kde jsou stará říční ramena s rákosinovými ostrůvky a louky porostlé křovinami. Vyhýbá se jen vodním plochám obklopeným lesy a prudčeji tekoucím vodám.

Rozmnožování

Za toku, který často začíná už časně na jaře, je zvláště nápadné plavání v kruhu a pohybování hlavou nahoru a dolů. Lžičáci obvykle přilétají na hnízdiště v páru. Během hnízdění kačeři opouštějí kachny a v červnu přepelichají do prostého šatu, který se zas od srpna znovu mění ve svatební šat. Hnízdění na 7 až 11 vejcích dlouhých 52 mm trvá od poloviny května do června. Kachna sedí na vejcích 22 až 23 dnů.

Potrava

Lžičák pestrý procezuje svým 7 cm dlouhým zobákem nejvrchnější vrstvy vody nebo jemňoučké bahno a loví přitom perloočky, buchanky, larvy komárů a chrostíků a jiné drobné živočichy. Za podzimního tahu vyhledává často potravu spolu s bahňáky ve vlhkých bahnitých loužích, jež zůstávají po přílivu na pobřeží. Mezi kachnami tvoří zobák lžičáka nejdokonalejší procezovací zařízení: horní i spodní strana zobáku je posázena hřebínkem rohovitých zoubků, jež do sebe zapadají, když kachna zobák zavře. Pak kachna jazykem vytlačí přebytečnou vodu.

Názvy ve světě

Lžičák pestrý

Anglicky: Northern Shoveler, Německy: Löffelente, Dánsky: Skeand, Španělsky: Cuchara Común, Finsky: Lapasorsa, Francouzsky: Canard souchet, Islandsky: Skeiðönd, Italsky: Mestolone comune, Japonsky: Hashibirogamo, Japonsky 2: ハシビロガモ, Holandsky: Slobeend, Norsky: Skjeand, Polsky: Płaskonos, Portugalsky: Pato-trombeteiro, Rusky: Широконоска, Slovensky: Kačica lyžičiarka, Švédsky: Skedand, Čínsky: 琵嘴鸭

Mohlo by vás také zajímat

Leguánek pestrýLepoještěr pestrýTukan pestrýPloskoroh pestrýKameňáček pestrýBuvolec pestrýNetopýr pestrýTlamovec pestrýHalančík pestrýHlaváč pestrý

Podělte se s námi o názor na tento text →