Aktuálně: 4 386 inzerátů184 652 diskuzních příspěvků17 883 uživatelů

Netopýr pestrý

Vespertilio murinus

Netopýr pestrý

Vespertilio murinus

Netopýr pestrý

  • Výskyt: Evropa, střední Asie
  • Délka těla: 48-64 mm
  • Hmotnost: 12-20,5 g
  • Počet mláďat: 1-3 ks
  • Délka života: let
  • Potrava: Hmyz
Netopýr pestrý
Kam se řadí?

Netopýr pestrý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Podříše: Eumetazoa
  • Oddělení: Bilateria - Dvoustranně souměrní
  • Pododdělení: Deuterostomia - druhoústí
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Chiroptera - letouni
  • Podřád: Vespertilioniformes - netopýrotvaří
  • Nadčeleď: Vespertilionoidea - netopýrovci
  • Čeleď: Vespertilionidae - netopýrovití
  • Podčeleď: Vespertilioninae - praví netopýři
  • Rod: Vespertilio - netopýr
Netopýr pestrý
Kde žije?

Netopýr pestrý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 14.03.2014, 13:00
6 393 2 minuty čtení

Identifikace

Netopýr pestrý je velikostně řazen mezi střední druhy netopýrů. Délka jeho předloktí je 40-47 milimetrů, délka těla se u dospělého jedince pohybuje v rozmezí 48-64 milimetrů, ocas bývá dlouhý 37-44,5 milimetru, ucho velké 12-16,5 milimetru, rozpětí křídel se pohybuje mezi 270-310 milimetry, hmotnost 12-20,5 gramů. Tmavohnědá srst má stříbřitý vzhled, ostře ohraničená spodina je šedobílá. Boltec stejně jako u netopýra severního a netopýra večerního sahá k ústnímu koutku, avšak vytváří zde „kapsičku“. Špička ocasu je volná, ostruha s epiblemou.

Rozšíření

V České republice a na Slovensku je netopýr pestrý nehojný.

Způsob života

Letní kolonie (čítající od 5 do 20 samic) jsou ukryty v různých štěrbinových úkrytech. Jako je například dvojitá střecha, obložení domů, v hřebenech střech, pod kůrou stromu a v puklinách skal. Nezvykle u tohoto druhu vytváří početné kolonie i samci, ty čítají 20 až 100 jedinců, a často se stěhují. Zimují v různých skalních spárách, a v poslední době čím dál častěji ve spárách panelových domů.

Paření probíhá na podzim a v zimě. Často v podzimním období a při výrazném oteplení během zimy zaslechneme v blízkosti výškových budov a vysokých skal pravidelné sykavě cinkavé zvuky. Jedná se o sociální hlas samců lákající samice.

Názvy ve světě

Netopýr pestrý

Anglicky: Parti-coloured Bat, Dánsky: Skimmelflagermus, Holandsky: Tweekleurige vleermuis, Chorvatsky: Dvobojni šišmiš, Maďarsky: Fehértorkú denevér, Německy: Zweifarbfledermaus, Rumunsky: Liliac de fereastră, Rusky: Dvuchcvetnyj kožan, Slovensky: Netopier pestrý

Mohlo by vás také zajímat

Leguánek pestrýLepoještěr pestrýLžičák pestrýTukan pestrýPloskoroh pestrýKameňáček pestrýBuvolec pestrýNetopýr lysýNetopýrek štíhlýNetopýr rybožravý

Foto: http://www.chiroptera.ru

Podělte se s námi o názor na tento text →