Aktuálně: 4 341 inzerátů190 377 diskuzních příspěvků17 960 uživatelů

Štětkoun africký

Potamochoerus porcus

Štětkoun africký

Potamochoerus porcus

Štětkoun africký

  • Výskyt: Afrika
  • Délka těla: 1-1,5 m
  • Hmotnost: 50-130 kg
  • Březost: 120-127 dnů
  • Počet mláďat: 3-6 ks
  • Potrava: Všežravec
Štětkoun africký
Kam se řadí?

Štětkoun africký

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Suiformes - nepřežvýkaví
  • Infrařád: Suina
  • Nadčeleď: Suoidea
  • Čeleď: Suidae - prasatovití
  • Podčeleď: Suinae - pravá prasata
  • Tribus: Potamochoerini
  • Rod: Potamochoerus - štětkoun
Štětkoun africký
Kde žije?

Štětkoun africký

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 16.02.2015, 18:00
4 204 2 minuty čtení

Štětkoun africký je krásné, nejpestřeji zbarvené prase, rychlý běžec a obratný plavec. České jméno má štětkoun podle boltců se štětkou delších chlupů. V obličeji má tento druh bílé pruhy. Je společenské, samec žije s harémem samic a jejich mláďaty a brání je proti vetřelcům. V boji samci vztyčují hřeben dlouhých štětin na hřbetě, krouží kolem sebe a předvádějí svou sílu. Samice si vyhrabávají mělká hnízda vystlaná travou, kde rodí skvrnitá selátka.

Délky těla dosahuje štětkoun africký 1-1,5 metru, délky ocasu 30-45 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 50-130 kilogramů.

Štětkoun africký obývá ve volné přírodě západní a střední Afriku; konkrétně tropické pralesy.

Škodí sice na polích, ale prospívá hubením škůdců. Tam, kde člověk vystřílel levharty, škody způsobené štětkouny převažují.

Shlukuje se do malých stád o maximálně 20 jedincích. Samice je březí 120 - 127 dní a rodí 1 až 8, podle jiných zdrojů 3 až 6 mláďat. Štětkoun africký je rezavohnědě zbarvený všežravec, kromě plodů a hlíz žere také ptačí vejce či mláďata. Je aktivní především ráno a večer.

Náleží do podřádu nepřežvýkaví (Nonruminantia syn. Suimorpha), je pro ně charakteristický jeden dělený žaludek a úplný chrup se zvětšenými špičáky a bunodontními stoličkami. Jde pravděpodobně o nejstarší skupinu sudokopytníků. Většina druhů prasat a pekariů jsou všežravci, hrochovití jsou býložravci. Dnes žijí pouze tři recentní čeledi, ostatní jsou již vyhynulé.
 

Názvy ve světě

Štětkoun africký

Anglicky: Red River Hog, Francouzsky: Potamochère roux, Holandsky: Penseelzwijn, Německy: Pinselohrschwein, Polsky: Świnia rzeczna, Rumunsky: Porc pensulat, Rusky: Кистеухая свинья

Mohlo by vás také zajímat

Vejcožrout africkýGekončík africkýChameleon africkýBuvol africkýOsel africkýSlon africkýLachtan jihoafrickýDikobraz jihoafrickýNoháč jihoafrickýHolub Africký racek

Foto: http://conabio.inaturalist.org

Podělte se s námi o názor na tento text →