Aktuálně: 4 579 inzerátů178 146 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Mandelík indický

Coracias benghalensis

Mandelík indický

Coracias benghalensis

Mandelík indický

  • Výskyt: Asie
  • Počet vajec: 2-4 ks
  • Inkubační doba: 20 dnů
  • Potrava: Hmyz
Mandelík indický
Kam se řadí?

Mandelík indický

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Coraciiformes - srostloprstí
  • Podřád: Coraci
  • Čeleď: Coraciidae - mandelíkovití
  • Rod: Coracias - mandelík
Mandelík indický
Kde žije?

Mandelík indický

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 23.02.2015, 08:40
3 048 2 minuty čtení

Mandelík indický se vyskytuje v řídkých lesích, travinatých krajinách a v kulturní krajině na rozsáhlé části jižní poloviny asijského kontinentu v rozmezí od Iráku až po Thajsko; izolovaně je zastoupen také na Lakadivách a Maledivách. Nejraději se zdr­žuje poblíž vody. Mandelík indický vyhledává především velké sku­piny přemnožených sarančí. Saranče jsou totiž jeho hlavní obživou, je to tedy pták neobyčejně užitečný. Není-li dostatek sarančí, nepohrdne ovšem ani jiný­mi druhy hmyzu a jinými bezobratlými větších roz­měrů. Občas se zmocní i drobných ještěrů, například mladých agam nebo ještěrek. Drtivou většinu potra­vy mandelíka indického tvoří živočichové suchých savan.

Hnízdo si tito ptáci zakládají v prostorných dutinách velkých stromů, přičemž dávají přednost stromům stojícím o samotě. Nad vyhlédnutým hníz­dištěm předvádí samec v předsvatební době pozoru­hodné akrobatické lety, kterými na sebe upozorňuje samičku. Hnízdo volí tak, aby měli dobrý výhled po okolí, ve výši nejméně osm, ale také až dvanáct me­trů nad zemí. Samice snáší jen dvě až čtyři vejce. Mláďata se líhnou po dvaceti dnech zahřívání, které opět obstarává převážně samice, a oba rodiče je kr­mí především hmyzem. Ve stáři čtyř týdnů jsou mlá­dí mandelíci schopní letu a hnízdo opouštějí. Ne­vzdalují se však ještě příliš od hnízdiště a nejbližší dva až tři týdny žijí společně s rodiči, kteří je přikrmují. Potom se mládi osamostatní. Žijí v podstatě sa­motářsky.

Názvy ve světě

Mandelík indický

Anglicky: Indian Roller, Estonsky: India siniraag

Mohlo by vás také zajímat

Indický běžecMandelík hajníMandelík modrobřichýMandelík východníBuvol indický - ArniSambar indickýKančil indickýAxis indickýNosorožec indickýDugong indický

Podělte se s námi o názor na tento text →