Aktuálně: 4 358 inzerátů188 470 diskuzních příspěvků17 939 uživatelů

Mandelík východní

Eurystomus orientalis

Mandelík východní

Eurystomus orientalis

Mandelík východní

  • Výskyt: Jihovýchod Asie, sever Austrálie, Japonské ostrovy
  • Velikost: 28-31,5 cm
  • Hmotnost: 125 g
  • Počet vajec: 3-4 ks
  • Inkubační doba: 17-20 dnů
  • Potrava: Hmyz
Mandelík východní
Kam se řadí?

Mandelík východní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Coraciiformes - srostloprstí
  • Podřád: Coraci
  • Čeleď: Coraciidae - mandelíkovití
  • Rod: Eurystomus - mandelík
Mandelík východní
Kde žije?

Mandelík východní

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Adam Bura 27.11.2013, 11:09
7 651 2 minuty čtení

Jedná se o 30 cm dlouhý druh mandelíka vyskytující se ve východní Asii, také od severní Austrálie až po japonské souostroví. Dospělý jedinec je tmavě hnědý se zelenohnědou svrchní částí, a tmavě modro-purpurovou až tyrkysovou částí spodní.Hruď je tmavě hnědavá, Na hrdle pak najdeme světle modré "proužky". Mohutný zobák je červený. Na křídlech jsou typické stříbřitě-tyrkysové skvrny. Mladý pták je na svrchní části více hnědý, Hlava je zpočátku celá hnědá. Na hrdle je tyrkysové barvy jen málo, nebo chybí úplně. Zobák je tmavý, s dospíváním červená.

Mandelík východní vytváří 10 poddruhů. Například E.o.abundus vyskytující se v Indočíně a na malajském poloostrově, nebo E.o.deignani z severozápadního a severovýchodního Thajska.

Hlas je popisován jako "chraplavé, skřehotavé! krek, krek.. a opakující se kak, kiak....

Jedná se o typického hmyzožravce, který především preferuje brouky. Často také loví potravu za letu.

V přírodě obývá mandelík východní otevřený, stálezelený les, mýtiny,plantáže, mangrovy a ostrovní lesy až do nadmořské výšky 1500 m.n.m. (nejčastěji 1220 m.n.m.).

Nejčastěji je viděn osamoceně, a je snadno k rozpoznání díky své typicky vzpřímené siluetě. Stejně jako ostatní mandelící má v oblibě pozorovat okolí ze své pozorovatelny, což je nejčastěji holá větev, nebo kmen mrtvého stromu.Z těchto posedů pak bleskovým pohybem vzlétne, uloví hmyz, a hned se vrátí zpět. Celý tento lov trvá jen několik vteřin.

Přímo ohrožen mandelík východní zatím není.

Názvy ve světě

Mandelík východní

Anglicky: Dollarbird, Německy: Dollarvogel, Dánsky: Grøn Ellekrage, Španělsky: Carraca Oriental, Finsky: Aasiansininärhi, Francouzsky: Rolle oriental, Italsky: Euristomo orientale, Japonsky: Buppousou, Japonsky 2: ブッポウソウ, Holandsky: Dollarvogel, Norsky: Orientråke, Polsky: kraskówka azjatycka, Rusky: Широкорот, Slovensky: Širokozobka tyrkysová, Švédsky: Rödnäbbad blåkråka, Čínsky: 三宝鸟

Mohlo by vás také zajímat

Gekon východníKuňka východníJehlozobka východníMandelík hajníMandelík modrobřichýČipmank východníGorila východníNetopýr východníJežek východníMandelík indický

Podělte se s námi o názor na tento text →