Aktuálně: 4 387 inzerátů184 908 diskuzních příspěvků17 889 uživatelů

Jehlozobka východní

Acanthorhynchus tenuirostrïs

Jehlozobka východní

Acanthorhynchus tenuirostrïs

Jehlozobka východní

  • Výskyt: Jihovýchodní Austrálie
  • Velikost: 13-16 cm
  • Hmotnost: 9-12 g
  • Počet vajec: 1-4 ks
  • Inkubační doba: 13-16 dnů
  • Potrava: Nektar
Jehlozobka východní
Kam se řadí?

Jehlozobka východní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Meliphagidae - kystráčkovití
  • Rod: Acanthorhynchus - jehlozobka
Jehlozobka východní
Kde žije?

Jehlozobka východní

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Metod Macek 26.11.2013, 20:15
7 679 2 minuty čtení

Jehlozobka východní meria 14-16 cm a váži 9-12 g. Vyskytuje sa od mesta Adelaide v Južnej Austrálii (Tasmániu nevynímajúc) po severný Queesland. Žije v lesoch, na vresoviskách a rovnako aj v záhradách mestských parkov v Sydney a Melbourn. Na juhozápade ho nahrádza medárik pestrohlavý (A. superciliosus), ktorého samec je sfarbene ešte výraznejšie. Je to čiastočný migrant.

Jehlozobka východní je výrazne sfarbený druh medárika. Často ho možno vidieť, ako prudko vyletuje za hmyzom alebo sa trepotavo vznáša okolo kvetov. Jeho najnápadnejším znakom je útly zo zahnutým zobákom, ktorý pri trepotavom lete prispieva k tomu, že vzdialene pripomína na kolibríka.

Jehlozobka východní je pekne sfarbený vták s červenými očami, kontrastne páskovanou hruďou, tmavou vrchnou a hrdzavou spodnou časťou tela. Samec a samica sú sfarbený rovnako, ale samec má o niečo kontrastnejšie sfarbenie s nápadnejšou kresbou.

Hniezdi od augusta do decembra. Hniezdo je hlboké postavené z trávy a vystlané perím Hniezdo je postavené na vetvách malých husto zarastených stromov alebo kríkov. Samica znáša 1-4 vajíčka ružovej farby s tmavo hnedými až červenkastými. Samice sedí na vajciach 13-16 dní. Obaja rodičia sa starajú o mláďatá.

Názvy ve světě

Jehlozobka východní

Anglicky: Eastern Spinebill, Dánsky: Østlig Seglnæb, Finsky: Naskalivyömesikko, Francouzsky: Méliphage à bec grêle, Holandsky: Zwarthalshoningvogel, Italsky: Mangiamiele becco a spina orientale, Japonsky: Kirihashimitsusui, Japonsky 2: キリハシミツスイ, Norsky: Prydhonningeter, Německy: Rotnacken-Honigfresser, Polsky: Miodopijek dlugodzioby, Rusky: Восточный шилоклювый медосос, Slovensky: Peliar tenkozobý, Čínsky: 东尖嘴吸蜜鸟, Španělsky: Picoespina Oriental, Švédsky: Östlig sylnäbb

Mohlo by vás také zajímat

Gekon východníKuňka východníMandelík východníČipmank východníGorila východníNetopýr východníJežek východníMihule východníCandát východní

Podělte se s námi o názor na tento text →