Aktuálně: 4 425 inzerátů179 596 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Netopýr východní

Myotis blythii

Netopýr východní

Myotis blythii

Netopýr východní

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 62-71 mm
  • Hmotnost: 15-28 g
  • Potrava: Hmyz
Netopýr východní
Kam se řadí?

Netopýr východní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Podříše: Eumetazoa
  • Oddělení: Bilateria - Dvoustranně souměrní
  • Pododdělení: Deuterostomia - druhoústí
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Chiroptera - letouni
  • Podřád: Vespertilioniformes - netopýrotvaří
  • Nadčeleď: Vespertilionoidea - netopýrovci
  • Čeleď: Vespertilionidae - netopýrovití
  • Podčeleď: Vespertilioninae - praví netopýři
  • Rod: Myotis - netopýr
Netopýr východní
Kde žije?

Netopýr východní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 12.02.2014, 09:00
3 207 2 minuty čtení

Identifikace

Netopýr východní mívá předloktí dlouhé 52,5-59 milimetrů, délka těla se u dospělého jedince pohybuje mezi 62 a 71 milimetry, ocas je dlouhý 53-59 milimetrů, ucho 20-26 mm. Hmotnost dospělce se pohybuje od 15 do 28 gramů. Vzhledem je velmi podobný netopýru velkému, avšak má špičatější boltec a jeho vnitřní okraj je užší. Tragus je úzký při bázi. Čenich má kratší.

Rozšíření

Netopýr východní obývá severní hranice, zasahuje Slovensko, Českou republiku (hojněji jižní Moravu), Rakousko a Švýcarsko. V České republice jako celku, je vzácný, na Slovensku je populace tohoto netopýry hojnější.

Způsob života

Jedná se o teplomilný druh žijící v jeskyních. Ze Slovenska jsou známy letní kolonie i na půdách. Často tvoří smíšené kolonie spolu s netopýrem velkým. Potravu loví netopýři za tmy, nejčastěji ve výšce 5-8 metrů nad zemí. Jeho potravu tvoří větší hmyz, živí se především nočními motýly a brouky, které lokalizuje v prostředí pomocí ultrazvuku. V zimě nacházíme kolonie i jednotlivce v jeskyních. Období páření nastává v podzimních měsících i v průběhu zimy. Na začátku léta je poté hlavním úkolem samic najít vhodné místo pro odchov mláďat. V měsíci červnu rodí samice netopýra východního jedno, vzácně i dně mláďata.

Názvy ve světě

Netopýr východní

Anglicky: Lesser Mouse-eared Bat, Chorvatsky: Oštrouhi šišmiš, Německy: Kleines Mausohr, Rusky: Ostrouchaja nočnica, Slovensky: Netopier východný

Mohlo by vás také zajímat

Gekon východníKuňka východníJehlozobka východníMandelík východníČipmank východníGorila východníNetopýr lysýNetopýrek štíhlýNetopýr rybožravýNetopýr mauricijský

Foto: http://calphotos.berkeley.edu

Podělte se s námi o názor na tento text →