Aktuálně: 5 190 inzerátů171 433 diskuzních příspěvků17 700 uživatelů

Mihule východní

Lampetra japonica

Mihule východní

Lampetra japonica

Mihule východní

  • Výskyt: Tichomoří, Barentsovo a Bílé moře
  • Délka těla: 26-62 cm
  • Potrava: Krev a maso
Mihule východní
Kam se řadí?

Mihule východní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Podříše: Eumetazoa
  • Oddělení: Bilateria - dvoustranně souměrní
  • Pododdělení: Deuterostomia - druhoústí
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Cyclostomata - kruhoústí
  • Třída: Cephalaspidomorphi - mihule
  • Podtřída: Petromyzontida - mihule
  • Řád: Petromyzontiformes - mihulotvaří
  • Čeleď: Petromyzontidae - mihulovití
  • Rod: Lethenteron - mihule
Mihule východní
Kde žije?

Mihule východní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Chov Zvířat 01.03.2024, 19:31
35 2 minuty čtení

Znaky: Horní čelistní destička je široká, s jedním silným špičatým zubem na každé straně. Na spodní čelistní destičce je 6 (někdy i 7) velkých, stejně dlouhých zubů. Kolem ústního otvoru jsou jen mohutné horní a dolní retní zuby, boční vnější retní zuby chybí. Tři vnitřní retní zuby na každé straně mají dvě špičky a jsou nápadně vyvinuty. Příčná jazyčná destička má uprostřed zářez, na jejím předním okraji je množství zoubků, z nichž prostřední je zvětšený a rozšířený. Oba hřbetní ploutevní lemy jsou před nástupem do tření odděleny malou mezerou, v době tření se zvětšují, takže se zcela dotýkají.

Zbarvení: Šedomodré až modravě olivové, hřbetní část těla je tmavá, boky mají světlejší odstín a břicho je bílé.

Délka: Stěhovavá forma může měřit až 62,5 cm, stálá forma dorůstá nejvýše 26 cm.

Rozšíření: Stěhovavá forma obývá tichomořské pobřeží Dálného východu od Japonska, Koreje, přes Ochotské moře až po Barentsovo a Bílé moře. Areál rozšíření sladkovodní stálé formy sahá od řek Pečory a Obu až po východosibiřské řeky Kolyma a Anadyr.

Způsob života: Velká stěhovavá forma žije v arktických pobřežních vodách, kde napadá ryby a živí se paraziticky jejich krví a masem. Biologie je velmi podobná biologii mihule mořské. V Bílém moři se začínají mihule východní shromažďovat ke tření od července do srpna, v květnu a červnu následujícího roku se třou v dolních tocích velkých řek. Menší, stálá forma žije výlučně ve sladkých vodách.

Mohlo by vás také zajímat

Gekon východníKuňka východníJehlozobka východníMandelík východníMihule říčníMihule potočníČipmank východníGorila východníNetopýr východníJežek východní

Podělte se s námi o názor na tento text →