Aktuálně: 4 505 inzerátů179 111 diskuzních příspěvků17 818 uživatelů

Ježek východní

Erinaceus roumanicus

Ježek východní

Erinaceus roumanicus

Ježek východní

  • Výskyt: Evropa, západ Asie
  • Velikost: 171-285 mm
  • Hmotnost: 440-1200 g
  • Délka březosti: 35-39 dnů
  • Počet mláďat: 4-5 ks
  • Potrava: Hmyz, žížaly, vejce, ovoce, zelenina
Ježek východní
Kam se řadí?

Ježek východní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Hystricomorpha - dikobrazočelistní
  • Čeleď: Hystricidae - dikobrazovití
  • Podčeleď: Hystricinae - dikobrazi
  • Rod: Hystrix - dikobraz
  • Podrod: Říše
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Insectivora - hmyzožravci
  • Čeleď: Erinaceidae - ježkovití
  • Podčeleď: Erinaceinae - ježkové
  • Rod: Erinaceus - ježek
Ježek východní
Kde žije?

Ježek východní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 05.02.2014, 19:00
15 120 2 minuty čtení

Identifikace

Ježek východní dosahuje délky těla 171-285 mm, ocas je dlouhý od 14 do 39 milimetrů, zadní tlapka 30-45 milimetrů, váha se u dospělého ježka pohybuje v rozmezí 240-1200 gramů. Na rozdíl od Erinaceus europaeus (ježek západní) má na břiše bílou či světlou náprsenku, která se v dospělosti rozplývá a celá spodina je více méně šedobílá. Kresba tvaru ’V’ na hlavě chybí, oblast kolem očí a čenichu je často tmavá. Ostny jsou nepravidelně pruhované.

Rozšíření

Ježek východní nahrazuje svého příbuzného ježka západního (Erinaceus europaeus) směrem na východ. V České republice se vyskytuje po hranici Labe-Vltava. Bohužel je nehojný.

Způsob života

Ježek východní obývá sušší, nížinné, listnaté lesy, křoviny, zahrady. Přizpůsobil se dobře i životu uvnitř měst a vesnic. Mláďata se často rodí samicím i 2x za rok. Druhý vrh však často nepřežije zimu. Mláďata se rodí slepá. Oči se jim otevřou až po dvou týdnech života. V potravě je rostlinná složka méně než u ježka západního, jinak se mu způsobem života podobá.

Záchrana ježků

Pokud se ježci narodí v pozdním létě, nedokáží dorůst do potřebné velikosti a pak potřebují naší pomoc. Potřebná hmotnost pro jejich přežití ve volné přírodě je asi 700 gramů. Pokud tuto hmotnost ježek nemá, je dobré se obrátit na ČESKÝ SVAZ OCHRÁNCŮ PŘÍRODY.

Názvy ve světě

Ježek východní

Anglicky: Hedgehog

Mohlo by vás také zajímat

Gekon východníKuňka východníJehlozobka východníMandelík východníČipmank východníGorila východníJežek ušatýJežek bělobřichýNetopýr východníJežek západní

Foto: Erinaceus roumanicus

Podělte se s námi o názor na tento text →