Aktuálně: 6 447 inzerátů160 634 diskuzních příspěvků17 556 uživatelů

Ježek ušatý

Hemiechinus auritus

Ježek ušatý

Hemiechinus auritus

Ježek ušatý

  • Výskyt: Od Ukrajiny po Mongolsko a od Libye po Pákistán
  • Velikost: 16-32 cm
  • Hmotnost: 300-700 g
  • Počet mláďat: 3-5 ks
  • Potrava: Myši, žížaly atd.
Ježek ušatý
Kam se řadí?

Ježek ušatý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Hystricomorpha - dikobrazočelistní
  • Čeleď: Hystricidae - dikobrazovití
  • Podčeleď: Hystricinae - dikobrazi
  • Rod: Hystrix - dikobraz
  • Podrod: Říše
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Insectivora - hmyzožravci
  • Čeleď: Erinaceidae - ježkovití
  • Podčeleď: Erinaceinae - ježkové
  • Rod: Hemiechinus - ježek
Ježek ušatý
Kde žije?

Ježek ušatý

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 19.05.2014, 18:00
11 816 2 minuty čtení

Tento pouštní ježek má bodliny černě, hnědě a žlutobíle pruhované a bělavou hrubou srst. Dlouhé uši vyzařují teplo a umožňují mu tak žít dlouho v suchém prostředí, přičemž se spokojí s vodou obsaženou v potravě.

Ježek ušatý bývá dlouhý 15-27 centimetrů, ocas je krátký a dosahuje pouze 1-5 centimetrů, hmotnost dospělého jedince kolísá od 300 do 700 gramů.

Ježek ušatý se vyskytuje od Ukrajiny po Mongolsko a od Libye po Pákistán; žije zde ve stepích a pouštích.

Léto, kdy je potrava vzácná, přespává ježek ušatý, podobně jako naši ježci zimu.

Ježkovití (Erinaceidae) je čeleď hmyzožravých savců, kam patří nejen ježci, jak napovídá název čeledi, ale i potkanům podobní srstíni. Ti mají hrubou srst a dlouhý ocas. V porovnání s ostatními hmyzožravci mají všichni ježkovití větší oči a ušní boltce, málo protažený čenich a silnější končetiny. Počet zubů kolísá od 36 do 44, přičemž řezáky se od špičáků velikostí i tvarem téměř neliší. Jejich stoličky s hroty ve tvaru W naznačují, že jde o pokročilejší čeleď. Čeleď má 21 druhů a je rozšířena v Africe, v jižní polovině Eurasie a na některých indomalajských ostrovech.

V České republice žijí dva druhy, ježek západní (Erinaceus europaeus) a ježek východní (Erinaceus concolor).
 

Názvy ve světě

Ježek ušatý

Anglicky: Long-eared Hedgehog, Německy: Langohrigel

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr růžový vousatýLori vousatýKalous ušatýPuštík vousatýJelenec ušatýMedvěd ušatýPes ušatýTamarín vousatýJežek bělobřichýTuleň vousatý

Foto: http://www.treknature.com

Podělte se s námi o názor na tento text →