Aktuálně: 6 452 inzerátů160 592 diskuzních příspěvků17 558 uživatelů

Netopýr ušatý

Myzopoda aurita

Netopýr ušatý

Myzopoda aurita

Netopýr ušatý

  • Výskyt: Evropa, Asie
  • Velikost: 8-11 cm
  • Hmotnost: 5-11 g
  • Potrava: Hmyz
Netopýr ušatý
Kam se řadí?

Netopýr ušatý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Podříše: Eumetazoa
  • Oddělení: Bilateria - Dvoustranně souměrní
  • Pododdělení: Deuterostomia - druhoústí
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Chiroptera - letouni
  • Podřád: Vespertilioniformes - netopýrotvaří
  • Nadčeleď: Vespertilionoidea - netopýrovci
  • Čeleď: Vespertilionidae - netopýrovití
  • Podčeleď: Vespertilioninae - praví netopýři
  • Rod: Plecotus - netopýr
Netopýr ušatý
Kde žije?

Netopýr ušatý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
6 404 2 minuty čtení

Identifikace

Netopýr ušatý dosahuje střední velikosti, předloktí je dlouhé 37-42 milimetrů, délka těla dospělého zvířete činí 42-53 milimetrů, ocas 37-55 milimetrů, ucho je dlouhé 31-41 milimetrů, rozpětí křídel 240-285 milimetrů, dospělý netopýr ušatý dosahuje hmotnosti 5-11 gramů. Netopýr ušatý má velké, při kořeni srostlé uši, které v zimním spánku skládá dozadu. Srst je hnědošedá, spodina špinavě bílá. Světlý tragus je užší než 5,5 milimetru, vnitřní okraj boltce je široký. Palec na křídle bývá delší než 6 milimetrů.

Rozšíření

Netopýr ušatý se vyskytuje po celém území Evropy, především v lesnatých terénech, v České republice je tento druh hojnější než na Slovensku.

Způsob života

Vyskytují se letní kolonie o 5-30 samicích s mláďaty. Objevují se i jednotlivci ve štěrbinách mezi trámy na půdách. Zimuje jednotlivě v jeskyních, štolách a sklepích. Loví převážně v lese, často i ve dne a to většinou můry a jiné noční motýly, housenky, škvory, dvoukřídlé nebo pavouky. Tím pomáhá udržovat rovnováhu v přírodě. Při lovu využívají svůj dobře vyvinutý sluch. Netopýr vydává různé zvuky, které se odráží od okolních předmětů. To mu i přes to, že je slepý, umožňuje výbornou orientaci a vyhledávání kořisti.

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr růžový vousatýLori vousatýKalous ušatýPuštík vousatýJelenec ušatýMedvěd ušatýPes ušatýTamarín vousatýNetopýr lysýNetopýrek štíhlý

Foto: http://www.blueanimalbio.com

Podělte se s námi o názor na tento text →