Aktuálně: 4 577 inzerátů178 142 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Medvěd ušatý

Ursus thibetanus

Medvěd ušatý

Ursus thibetanus

Medvěd ušatý

  • Výskyt: Asie
  • Délka: 1,3-1,9 m
  • Hmotnost: 100-200 kg
  • Březost: 6-7 měsíců
  • Počet mláďat: 1-4 ks
Medvěd ušatý
Kam se řadí?

Medvěd ušatý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Ursoidea - medvědi
  • Čeleď: Ursidae - medvědovití
  • Podčeleď: Ursinae - medvědi
  • Rod: Ursus - medvěd
Medvěd ušatý
Kde žije?

Medvěd ušatý

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 07.01.2015, 20:00
5 810 2 minuty čtení

Vzhledem a chováním připomíná baribala, ale má velké okrouhlé boltce, prodlouženou srst na lopatkách a na krku a bílou skvrnu na hrudi. Medvěd ušatý dobře leze po stromech a sbírá ořechy a plody. Uši jsou dlouze ochlupené, ocas velmi krátký. Podniká výpady na pole a je-li vyrušen ze spaní, může napadat člověka.

Délka těla se u dospělého medvěda pohybuje v rozmezí od 1,3 až do 1,9 metru, délka ocasu 6,5-10,5 centimetrů, hmotnost značně kolísá od 100 do 200 kilogramů.

Obývá střední, jižní, východní a jihovýchodní Asii. Žije hlavně v tropických a subtropických lesech. Raději žije v hornatých územích, odkud v letním období vystupuje do výšek okolo 3500–3700 m n. m. S blížící se zimou schází níže do údolí. Pro četnost výskytu medvěda ušatého je největší hrozba mizení vhodného prostředí a především zvětšující se poptávka po žluči. Žluč medvěda ušatého je považována za léčivou a je již po staletí využívána k léčbě, která se stále používá v tradičním asijském lékařství, jsou chováni na farmách, kde je jim žluč velmi bolestivě odebírána a to při plném vědomí. Odhaduje se, že je v Číně využíváno přes 9000 zvířat.

Probíhá v říjnu. Samice jsou pohlavně schopné mít mláďata ve druhém až třetím roce života. Březost trvá 6 – 7 měsíců, potom v únoru vrhá 1 – 4 mláďata. Mláďata jsou po narození slepá a holá. Z brlohu odchází společně s matkou během května. V její blízkosti přebývají min. dva roky od narození.

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr růžový vousatýLori vousatýPřástevník medvědíKalous ušatýPuštík vousatýJelenec ušatýLachtan medvědíMedvěd malajskýMedvěd pyskatýMedvěd brýlatý

Foto: http://www.zoochat.com

Podělte se s námi o názor na tento text →