Aktuálně: 4 425 inzerátů179 592 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Puštík vousatý

Strix nebulosa

Puštík vousatý

Strix nebulosa

Puštík vousatý

  • Výskyt: Asie, Evropa, Severní Amerika
  • Délka: 61-84 cm
  • Hmotnost: 790-1454 g
  • Počet vajec: 3-5 ks
  • Inkubace: 29-32 dnů
  • Potrava: Hlodavci
Puštík vousatý
Kam se řadí?

Puštík vousatý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Strigiformes - sovy
  • Čeleď: Strigidae - puštíkovití
  • Rod: Strix - puštík
Puštík vousatý
Kde žije?

Puštík vousatý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 02.07.2014, 20:50
4 481 2 minuty čtení

Znaky

Puštík vousatý je velká téměř jako výr, rozpětí asi 140 cm. Temně zbarvená sova s tlustou hlavou, nápadným závojem a tmavou „bradkou". Let působí lehce a měkce, ale je opravdu pomalý. Za toku vydává houkavé volání.

Prostředí

Puštík vousatý je stálý pták nejsevernějších jehličnatých lesů, kterého nedostatek potravy nutí k nepravidelným přeletům. Do střední Evropy však nezalétá. V zimě jej lze zastihnout v okolí zemědělských usedlostí.

Rozmnožování

Vejce začíná klást v poslední dekádě dubna nebo začátkem května. Ve snůšce jsou 3 až 5 vajec, v letech, kdy je nedostatek lumíků i méně, někdy sova snůšku zcela vynechá. Jako všechny sovy má vejce čistě bílá. Od prvního vejce sedí jen samice 29 až 32 dny. První mláďata se klubou ještě v květnu, jejich oči se otvírají 7. dne, od 10. dne se mezi bílým prachovým peřím objevují první péra. Nejdříve po 5 týdnech, asi od poloviny června, začínají mladí ptáci létat. Samostatní jsou však až na podzim, a do té doby je rodiče musejí přikrmovat.

Potrava

Puštík vousatý je závislý zvláště na hlodavcích a na jejich množství závisí i úspěch hnízdění. Její hlavní kořistí jsou lumíci, dále veverky, loví i ptáky střední velikosti jako jeřábky a sojky zlověstné, vzácněji i zajíce běláky a tetřevy. V době, kdy pečuje o mláďata a v době půlnočního slunce loví i za dne.

Názvy ve světě

Puštík vousatý

Anglicky: Great Grey Owl, Finsky: Lapinpöllö, Francouzsky: Chouette laponne, Holandsky: Laplanduil, Chorvatsky: Velika sova, Islandsky: Lappugla, Italsky: Allocco di lapponia, Maďarsky: Szakállas bagoly, Německy: Bartkauz, Norsky: Lappugle

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr růžový vousatýLori vousatýPuštík obecnýPuštík bělavýTamarín vousatýTuleň vousatýNetopýr vousatý

Foto: http://fineartamerica.com

Podělte se s námi o názor na tento text →